Front comú i unitari de prop de 80 entitats del Raval per reclamar solucions a la problemàtica del tràfic de drogues i els narcopisos al barri. Per primer cop sumen esforços per demanar a totes les parts unitat d’acció. En un manifest presentat aquest dilluns han fet un crit d’alerta a l’Ajuntament, la Generalitat i el govern central als quals han demanat més recursos i treballar de forma més organitzada per frenar el tràfic de drogues al Raval. Aquest col·lectiu proposa destinar al lloguer social el major nombre possible de pisos i locals buits del Raval com a mesura per combatre els narcopisos, especialment els que pertanyen als bancs.

En el manifest ‘Compromís comunitari per un barri sense tràfic de drogues’ expliquen que en els últims mesos ha anat a l’alça el fenomen de les drogues al barri i apunten a la presència creixent d’organitzacions criminals internacionals al Raval. Alerten a més que cada cop hi ha més turisme internacional de drogues al Raval. Per tot plegat, demanen “l’actuació immediata coordinada i despolititzada” de les administracions per evitar-ho.

Lloguers socials per combatre els narcopisos

Les entitats que signen el document han alertat del perill que suposa la “cronificació dels narcopisos” i per això demanen als propietaris que destinin a lloguer social el major nombre de pisos i locals buits del barri, com a fòrmula per combatre els narcopisos i, a la vegada, lluitar contra la gentrificació que “genera l’expulsió dels veïns”. Demanen també reforçar els recursos per atendre les persones consumidores de drogues.

Crida a no estigmatitzar el Raval

L’activista històric del barri, Enric Canet, ha recordat que el Raval ha millorat amb els anys i que “ja no és un gueto”, però també ha subratllat que “apareixen nous problemes perquè està al centre de la ciutat” i els veïns estan “en lluita constant per vèncer-los”. Per això volen que la problemàtica de les drogues no estigmatitzi el barri, i en auqest sentit demanen “el suport dels mitjans de comunicació” perquè mostrin no només les realitats negatives del barri, sinó també les positives.

Entre les més de 80 entitats que s’han adherit al manifest consten Amics de la Rambla, Fundació Arrels, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), l’Associació de Dones Marroquines a Catalunya, el Casal dels Infants, la Fundació Ibn Batuta, el Liceu, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), l’Escola Massana i l’Escola Oficial d’Idiomes Barcelona Drassanes.

Entrevista a Tot Raval, a ‘bàsics’