Alerta Solidària denuncia que 17 joves marroquins, activistes rifenys, estan internats des d’aquest dimarts al CIE de Zona Franca. La Policia Nacional els va detenir a Almeria, on havien arribat després de travessar el mar mediterrani marxant del Marroc. Posteriorment, van ser traslladats fins al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona. De fet, Policia Nacional ha indicat que és habitual fer trasllats quan no hi ha espais als centre propers a la detenció. Els interns ara estan en espera que es resolgui la seva deportació, en un màxim de seixanta dies. Un membre del Comitè de Barcelona en suport al Moviment del Rif, en Hassan, explica que “estan afectats perquè no entenen per què són aquí”.

Des d’Alerta Solidària, el Comitè de Barcelona en suport al Moviment Popular del Rif i Ítica Organització Internacionalista, n’exigeixen l’alliberament “immediat i sense condicions”. Nouraddin, membre de la Comissió de Barcelona de suport al Rif, defensa que “no només demanem la seva llibertat, sinó també el tancament d’aquests centres il·legals on s’està empresonant gent per no tenir papers“.

També fan una crida al diàleg entre el govern i els comitès catalans de suport al poble rifeny. Alhora, també exigeixen a l’Estat espanyol que els reconegui l’estatus de refugiats polítics.