A Tsunami Veïnal se li ha girat en contra una onada de crítiques de les entitats veïnals que no se sumen a la manifestació. Asseguren que la quinzena d’entitats convocants no els han tingut en compte i assenyalen ombres “en el fons i en les formes” de la manifestació que es farà aquest dissabte per denunciar problemes d’inseguretat i incivisme.

Qui hi ha al darrere de Tsunami Veïnal?

Darrere de l’autoproclamat Tsunami Veïnal hi ha una quinzena d’entitats (entre les quals, el projecte Otro Gato del Raval, l’AV Besòs i l’Associació de Veïns i Comerciants de la Via Laietana) de set zones diferents (el Raval, el Gòtic, el Casc Antic, el Poble-sec, la Barceloneta, la Vila Olímpica i el Front Marítim – Fòrum).

Sota el lema “Barcelona no funciona”, les entitats van publicar aquest dijous un comunicat en què asseguren que la marxa servirà per “fer veure a l’alcaldessa que les coses no s’estan gestionant com cal” i apunten una manca de solució dels problemes de la ciutat, en especial “d’incivisme i inseguretat”.

Un “tsunami” de crítiques a les xarxes

Les desavinences entre convocants i no convocants s’han evidenciat, sobretot, a les xarxes socials. A Twitter, el Lokal del Raval proclama “No en el nostre nom” perquè la marxa no parli en genèric del Raval, ja que només tres entitats minoritàries del barri se sumen a la convocatòria.

Per la seva banda, Resistim al Gòtic apunta la “falta de claredat de la convocatòria i de les reivindicacions”, mentre que la Base Ateneu del Poble-sec fa una crida a no participar en la marxa.

Primera ombra de Tsunami Veïnal: interessos polítics?

Acció Raval ha publicat un comunicat en què acusen els convocants d’“apropiar-se del treball que tants col·lectius i plataformes fem diàriament” i retreu que Tsunami no reivindiqui qüestions “d’igual rellevància, com l’emergència d’habitatge o l’expulsió de veïns”.

Fora de càmera, veus d’Acció Raval van encara més enllà. Han explicat a betevé que darrere de la manifestació hi ha interessos de partits polítics de l’oposició pel plantejament de la protesta, i assenyalen directament Cs, ERC i el PSC. Aquests partits ho neguen rotundament, encara que donen suport a la plataforma Tsunami Veïnal i Cs ja ha confirmat que hi participarà. El PDeCAT també hi serà.

Segona ombra de Tsunami Veïnal: entitats fantasma?

Les mateixes veus que han denunciat interessos polítics també han avisat que algunes de les entitats convocants podrien ser fantasma; és a dir, que s’haurien creat expressament per sumar-se a la convocatòria. En aquest sentit, diuen que no hi ha cap referent ni de l’Agrupació Veïns Casc Antic, ni de l’Agrupació Veïns Moscú – Ramon Trias Fargas (dues de les que s’adhereixen a Tsunami).

Sigui com sigui, altres veus de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec consultades per betevé han explicat que bona part del malestar amb Tsunami Veïnal ve motivat perquè ningú no els ha demanat si volien sumar-se a la convocatòria. Aquestes veus del Poble-sec asseguren que “si ens haguessin dit que era per motius socials, ens hi hauríem afegit”.

Els convocants no donen explicacions

Per la seva banda, les entitats que convoquen a la marxa d’aquest dissabte han firmat un pacte de silenci i no faran declaracions fins a la manifestació. Ara bé, betevé ha contactat amb la portaveu de Tsunami Veïnal, Laura de la Cruz, que ha explicat que s’esperaven una allau de crítiques de les associacions de veïns tradicionals.

Reiteren, però, que la plataforma està organitzada només per ciutadans i que “no volen transformar una protesta veïnal en una guerra política”.