La primera etapa de la infància, dels 0 a 3 anys, és una de les més importants en el creixement dels infants. Per això, la dietista i nutricionista Adriana Oroz, de la Clínica Alimmenta, considera que és molt important dotar els més petits d’aliments plens de nutrients. En el marc del Festival Cómo Como, on ha participat com a ponent, la dietista ofereix 10 consells que serveixen per garantir una bona alimentació als infants.

1. Respectar els sis primers mesos de lactància

Durant els sis primers mesos de vida, és important respectar el període de lactància i alimentar el nadó exclusivament amb llet.

2. A partir de sis mesos, començar amb purés

Ja amb sis mesos, l’infant pot començar a ingerir nous aliments de manera progressiva. En primer terme, cal començar amb purés, ja que les textures homogènies els seran més fàcil d’empassar.

3. No oblidar els aliments rics en ferro

La dietista Oroz recomana potenciar aliments rics en ferro (carn, llegums,…) a partir dels sis mesos, moment en què els nivells d’aquest element comencen a baixar. El ferro es pot trobar en diferents pots de farinetes on ja s’indica que porten carn i altres aliments rics en aquesta substància.

4. La fruita: els primers aliments sòlids

Oroz aconsella començar amb les fruites més dolces com, per exemple, el plàtan o la poma. Una bona opció és coure-les perquè les puguin mastegar i acceptar més fàcilment.

5. Com coure els aliments

A l’hora de coure els aliments, la nutricionista recomana fer-ho a foc suau per perdre el mínim de propietats possibles.

6. Compte amb les verdures de fulla verda

Introduir aliments de fulla verda (espinacs, bledes,…) és important però Oroz demana precaució perquè són rics en nitrats i un consum excessiu pot causar una intoxicació.

7. Evitar el sucre, la sal i els additius

Durant el primer any de vida, és aconsellable treballar perquè l’infant conegui el gust natural dels aliments i evitar el sucre, la sal i els additius. A banda que el seu consum en excés no és saludable, Oroz explica que emmascaren el gust del menjar i això, en un futur, pot provocar el rebuig del petit per algun tipus d’aliments.

8. Mirar l’historial familiar d’al·lèrgies

Tenir en compte l’historial familiar també és important per introduir nous aliments, com, per exemple, la fruita seca, i estar a l’aguait per detectar possibles al·lèrgies.

9. Aliments naturals, sempre

Cal prioritzar sempre el consum de productes naturals en lloc dels processats, ja que aquests últims poden ser rics en calories però no tant en nutrients, imprescindibles per al desenvolupament dels infants.

10. Seguir el ritme de l’infant

Tot i les pautes a l’hora d’introduir nous aliments, Oroz reflexiona que cal observar cada nadó per veure com tolera els canvis i adaptar la ingesta de menjar tenint en compte la seva evolució.