Un cop ha acabat l’acte final de la manifestació per reivindicar el mandat de l’1 d’octubre, a les portes del Parlament, centenars de manifestants s’han quedat al Parc de la Ciutadella i s’han situat a tocar de les tanques de seguretat custodiades pels Mossos d’Esquadra.

Han insultat els agents i han enretirat les tanques metàl·liques que els separaven de la porta de la cambra catalana. Fins i tot han elevat desenes de tanques per sobre de la gent, que han anat passant de mà en mà fins a la part del darrere de la concentració, on les han deixat apilades.

Els manifestants han intentat entrar al Parlament

Finalment, cap a les 21.50 h, els manifestants s’han apropat fins a les portes del Parlament al crit de “Ni un pas enrere”, aprofitant que el cordó dels Mossos s’ha dissolt. Allà hi han enganxat adhesius en què es podia llegir “República en construcció” i han intentat obrir les portes. Darrere hi havia un fort dispositiu dels Mossos d’Esquadra.

Al cap d’uns minuts, per un dels extrems del Parlament, han arribat diferents efectius de la policia catalana, que han carregat contra els manifestants i han llançat projectils de foam. Des de dins del Parlament també ha sortit un grup de Mossos que ha tornat a blindar l’exterior de l’edifici.

Els dispars de foam han durat uns minuts més al davant de la cambra catalana, fins que tots els manifestants s’han dispersat cap al parc de la Ciutadella, als volts de les 22.15 h. En total, han resultat ferits una trentena d’agents.

Càrregues també a la Via Laietana

L’actuació dels Mossos a les portes del Parlament no ha estat l’única que han fet durant la commemoració del referèndum de l’1 d’octubre. També s’han produït càrregues a la Via Laietana, on milers de manifestants s’han concentrat de manera espontània al pas de la manifestació.