L’urna va ser la gran protagonista de l’u d’octubre. L’empresa xinesa Smart Dragon Ballot Expert, va ser l’encarregada de fabricar les 10.000 urnes que es van utilitzar en el referèndum. Aquesta setmana, la Marta Ballesta ens ha portat al plató una de les urnes d’aquella jornada històrica i ens explica l’estratègia que es va dur a terme perquè arribessin als col·legis electorals.

L’urna que hem mostrat a plató va estar a l’Escola el Sagrer, un dels 2.315 col·legis electorals del referèndum. Algunes de les escoles i instituts que van ser col·legis electorals, com en aquest cas, han guardat aquestes urnes.

Les urnes van ser custodiades amb molta cura, amb molt secretisme, les hores abans d’obrir. I durant la jornada de l’1 d’octubre van protagonitzar situacions de tota mena. Davant l’arribada de la policia, en alguns casos van haver de ser amagades amb rapidesa en espais enginyosos que ja s’havien previst i van aconseguir esquivar els agents. En d’altres van ser defensades físicament, estira-i-arronsa amb la policia, i, en d’altres, van acabar requisades. En definitiva, es tracta d’un objecte que més enllà de la seva funció pràctica s’ha convertit en un símbol d’aquella jornada històrica.