Tots els sindicats dels Mossos d’Esquadra i el col·lectiu MosS.O.S denuncien que constantment s’instrumentalitza el cos i demanen quedar fora dels debats polítics. Ho han dit a betevé diversos representants sindicals després de les càrregues del dia de la Constitució a Girona i Terrassa i els talls dels CDR als peatges aquest diumenge, coincidint amb l’operació tornada de pont. Imma Viudes, del sindicat majoritari SAP-FEPOL, reclama “confiar amb el cos” i que se’ls “deixi treballar”. Des del sindicat CAT, la delegada Mònica Saltor denuncia que se senten “al mig d’un conflicte on se’ns està polititzant. És el sentiment que facis el que facis estarà malament”, exclama.

Sobre les càrregues a Girona i Terrassa, els sindicats policials valoren que aquest dimarts el conseller Buch fes autocrítica i finalment admetés que el dispositiu va ser “globalment correctes”. Li retreuen, però, que en un primer moment va ser massa agosarat i no va fer cap reconeixement als agents ferits. “Vam trobar a faltar una defensa sense pal·liatius del cos perquè no disposava d’informació suficient”, ha dit Viudes. En la mateixa línia s’ha pronunciat Saltor, que ha remarcat que “són actuacions molt complicades com per valorar-les a cop calent, tal com van fer tant el conseller i el president”.

Artadi respon a la carta de Marlaska: “Ens causa sorpresa”

Els talls als peatges del CDR també han dut polèmica als Mossos perquè durant l’actuació no es van retirar els manifestants. Els sindicats remarquen que va ser una decisió política i que van mitjançar durant moltes hores amb els CDR. El Govern espanyol, però, acusa el cos d'”inacció” i, de fet, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha enviat una carta al conseller Buch en què amenaça d’enviar els policies nacionals i els guàrdies civils a Catalunya si no es manté l’ordre públic i els Mossos, diu, no assumeixen les seves funcions.

La portaveu del govern, Elsa Artadi, ha dit que es respondrà la missiva, tot i que els ha sorprès perquè, diu, hi ha altres maneres de fer-ho, com a través de la comissió mixta de la Junta de Seguretat. Artadi ha insistit que l’actuació del cos va ser correcta, que l’objectiu era mantenir l’ordre públic i ha recalcat que no es va actuar de manera diferent que en altres protestes, com la dels taxistes a Barcelona.