Una vintena de narcopisos aproximadament continuen actius a Ciutat Vella, després de les intervencions policials que van engegar l’estiu de l’any passat els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana i que han intensificat en els darrers mesos. Segons el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, “la situació ha millorat moltíssim”, ja que quan va començar la pressió policial calculen que n’hi havia una setantena d’oberts.

Per això, l’Ajuntament fa un balanç positiu del pla de xoc que es va engegar per fer front al tràfic de drogues al districte, sobretot al barri del Raval, i està disposat a mantenir el patrullatge d’uniforme i de paisà “els temps que facin falta”, ha dit Recasens. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha destacat els esforços del consistori, que hi ha destinat més de sis milions d’euros, i ha remarcat que “estem en predisposició que això no torni a passar”.

1.000 detinguts relacionats amb el tràfic de drogues

Segons les dades que ha fet públiques aquest dilluns l’Ajuntament, en els darrers dos anys, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han escorcollat 147 pisos i locals on suposadament es traficava amb droga i han detingut 201 persones, de les quals molt poques han entrat a la presó. Actualment estan privades de llibertat 32 persones. En total, segons les dades del consistori, s’han arrestat unes 1000 persones per delictes relacionats amb el tràfic de drogues com ara furts o apropiacions indegudes, s’han intervingut substàncies estupefaents a 344 persones i també s’han requisat 32 armes blanques.

Consumidors de drogues “crònics”

Pel que fa a l’àmbit de la salut, la comissada Gemma Tarafa descarta que hagin augmentat el nombre de consumidors. Mostra d’això, ha dit, són les xeringues recollides, ja que si el 2014, en van recollir 154.000, l’any passat només en van trobar 27.000. Segons la comissiona, no hi ha hagut un augment, sinó un “desplaçament de consumidors”, sobretot després d’intervencions policials com la macrooperació del 29 d’octubre. Tarafa ha explicat que el 90% dels usuaris de la Sala Baluard són coneguts i crònics amb una “mitjana d’edat altíssima”, ha lamentat, ja que els consumidors d’heroïna tenen 42 anys de mitjana i els de cocaïna, 39.

Pel que fa a l’habitatge, segons la Guàrdia Urbana, el 70% dels pisos o locals escorcollats per venda de droga s’han pogut recuperar. Segons la regidora Gala Pin, 36 propietaris de pisos que eren buits o que s’havien destinat a la venda de droga “han mostrat predisposició” de cedir-los a la borsa de lloguer. D’aquests, de moment només 14 ha formalitzat la cessió.