El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat quatre dies al conseller d’Interior, Miquel Buch, perquè faci canvis al Departament d’Interior després de les càrregues dels Mossos d’Esquadra durant les manifestacions antifeixistes de Terrassa i Girona. Torra, que es troba de viatge oficial a Eslovènia, ha dit que si dimarts no s’han fet aquests canvis, ell mateix serà qui prendrà les decisions. El president també li ha demanat a Buch que presenti un pla de revisió dels protocols interns en els propers dies perquè les imatges d’aquest dijous no es tornin a repetir.

Buch: “A mi no em tremolarà el pols per actuar”

L’últimàtum a Miquel Buch arriba després que el mateix conseller d’Interior hagi reconegut, en declaracions aquest divendres al matí en diversos mitjans de comunicació, que algunes de les càrregues “en cap cas” no van ser correctes i que hi ha imatges que “no s’acaben d’ajustar als principis que corresponen a una policia democràtica”. Buch admet que aquest diagnòstic el comparteix el govern i el mateix president Torra i que no li “tremolarà el pols” si ha d’expulsar de la unitat d’antiavalots (BRIMO) algun agent dels Mossos que s’hagi extralimitat en les càrregues contra els manifestants antifeixistes. El conseller també ha explicat que està “en contacte permanent” amb el president Torra i que aquest diumenge es reuniran.

40 ferits i dos detinguts en les càrregues policials a Terrassa i Girona

Les càrregues dels Mossos d’Esquadra d’aquest dijous a Terrassa i a Girona, contra els manifestants antifeixistes que protestaven contra els actes de Vox amb motiu de l’aniversari de la Constitució, van acabar amb una quarantena de ferits, entre agents i manifestants. A Terrassa, els Mossos van detenir dues persones per atemptat a l’autoritat. Entre els 19 ferits d’aquesta població hi ha la diputada de la CUP Maria Sirvent que va rebre l’impacte d’una bala d’escuma a la mà mentre ajudava una menor que era a terra.

La CUP i el PP demanen la dimissió de Buch

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que ahir a la nit va trucar a Sirvent quan era a l’hospital per veure com estava i que no van parlar de la demanda que fan els cupaires perquè dimiteixi del càrrec.


De fet, aquest divendres el diputat de la CUP Carles Riera ha exigit “que el president destitueixi immediatament” tant el conseller Buch, com els alts comandaments dels Mossos d’Esquadra. Riera també ha retret que el Govern català parli d’errors puntuals en les càrregues: “No és legítim mirar cap a un altre costat i dir que són problemes puntuals”, ha dit.

Qui també demana la dimissió de Buch, però per motius diferents, és el president del PP català, Alejandro Fernández, que ha assegurat a Twitter que “un conseller que no defensa els mossos i l’ordre no pot seguir en el càrrec”.

Per la seva banda, Miquel Iceta, president del PSC, també ha piluat sobre la qüestió. Ha donat el seu suport als Mossos d’Esquadra per garantir la seguretat ciutadana i ha criticat que el govern català posi en dubte la seva professionalitat sense cap investigació prèvia.

Els Mossos demanen no polititzar el cos

Una altra de les reaccions ha arribat per part de la policia catalana, en el centre de totes les mirades des de fa temps. El portaveu del Sindicat de Mossos d’Esquadra , Toni Castejón, ha exigit “una condemna dels actes violents de dijous -a Girona i Terrassa, per part dels col·lectius antifeixistes- i que defensin la seva policia“, referint-se a Buch i Torra. Tanmateix, ha afegit que les declaracions del president i del conseller “fan pudor de polititzar la situació dels Mossos”, ha lamentat Castejón.