L’operació tornada del pont de la Puríssima s’ha efectuat amb algunes retencions puntuals i ha estat marcada per l’acció dels Comitès en Defensa de la República (CDR), que han obert les barreres d’una desena de peatges durant quatre hores.

S’han mobilitzat a l’AP-7, a l’altura de l’Hospitalet de l’Infant, Girona, Martorell i la Roca; a l’AP-2, a l’altura de Soses, Alfés, Borges Blanques i l’Albí i a la C-16, als túnels de Vallvidrera, Manresa i les Fonts. Amb aquesta acció, els conductors han pogut passar sense pagar, i els concentrats volen protestar així contra la situació dels polítics independentistes empresonats i també contra els preus dels peatges.

Pel que fa a l’operació tornada, segons el Servei Català de Trànsit (SCT), a les 20.30 h ja havien tornat a l’àrea metropolitana 221.828 vehicles (88,7 %) dels 250.000 que s’han previst que tornin entre les 12 del migdia i la mitjanit.

Les afectacions més importants s’han registrat a partir de les 17 h en direcció a Barcelona. A banda d’aturades a la C-55, hi ha hagut tres accidents que han provocat cues en diferents carreteres. Tant a la C-55 com a l’A-2,  a l’altura de Montcada i Reixac i de Vilagrassa respectivament, s’ha hagut de tallar un carril de circulació i en l’últim cas s’han format cues de fins a set quilòmetres. A l’AP-7, a l’alçada de Castellbisbal, s’han registrat retencions de sis quilòmetres per un accident en direcció Barcelona.

Un altre incidència destacada ha estat la mort d’un vianant atropellat per un camió a la C-25, a Sant Pere Sallavinera (Anoia). Amb aquesta ja són 179 víctimes mortals en accidents de trànsit a Catalunya durant el 2018, un 17 % més que l’any passat en aquestes mateixes dates.

Ja a la ciutat, una avaria ha obligat a tallar durant una hora un dels carrils de la ronda de Dalt a l’alçada de Sarrià en direcció Llobregat.

Al matí, la circulació ha estat fluïda a la major part de les carreteres catalanes. Només hi ha hagut dos accidents, un a la C-35 i un altre a la C-17, que han provocat algunes retencions. De fet, el cap de Servei de Gestió i Informació del Trànsit, Lluís Serrano, ha recomanat als conductors evitar la tornada durant la franja de 18 a 21 h i escollir una via de retorn alternativa a les carreteres que acostumen a saturar-se.

L’operació sortida va començar dimecres: els 470.000 vehicles que van sortir de l’àrea de Barcelona ho van fer de manera esglaonada fins dissabte.

Dissabte hi va haver alguns talls de trànsit per part dels CDR, a l’Ampolla, i a la frontera francesa, per part dels armilles grogues.

Armilles grogues a la frontera de França

Els Mossos d’Esquadra reforcen la vigilància

Al llarg del pont de la Puríssima els Mossos d’Esquadra han incrementat els controls per garantir la seguretat dels usuaris. Fins a 1.620 agents han vetllat per la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària catalana, i ho faran fins a les 0 h d’aquesta matinada. Entre d’altres coses, regulen el trànsit, actuen en incidències que afectin la mobilitat i prevenen accidents i infraccions que hi pugui haver.

En tot cas, el Servei Català de Trànsit ha reclamat prudència als conductors per reduir la sinistralitat i ha demanat el següent:

  • Evitar distraccions
  • Moderar la velocitat
  • No fer servir el telèfon mòbil mentre es condueix
  • Evitar el consum d’alcohol i drogues