Els familiars d’una trentena de difunts del cementiri de les Corts han rebut aquest estiu una carta en què se’ls notifica que, per fer efectiva l’obertura d’un pas de vianants que creuarà l’equipament, properament s’enderrocaran els espais cineraris on es troben les cendres dels seus familiars. La carta informa que “cal traslladar els difunts a una altra ubicació” i adjunta un plànol que indica el punt concret on es proposa reubicar les cendres.

La missiva, emesa el 22 de juliol per Esteve Grima, director de Règim Jurídic i Titularitat Funerària de Cementiris de Barcelona, avisa que el termini per donar conformitat a aquest trasllat acabarà el 12 de setembre i que, en cas de no haver rebut resposta abans del 19 de setembre, se’n farà la reubicació “d’ofici”.

Els columbaris afectats es troben a tocar d’una antiga porta que ara es vol reobrir per permetre el pas de vianants, des del carrer de Martí i Franquès, al costat oposat a la porta principal. L’obertura generarà un eix de pas est-oest que travessarà l’equipament. També afegeix que són “conscients de les molèsties que aquestes operacions poden comportar-vos emocionalment”, però asseguren que la transformació urbana del Campus Sud es farà “a fi de bé” i perquè el cementiri de les Corts sigui més accessible per a tota la ciutadania i les famílies que el visiten i s’afavoreixi una major integració amb l’entorn.

En declaracions a betevé, Miquel Trepat, director general de Cementiris de Barcelona, confirma que, de les 28 famílies afectades, 12 ja han finalitzat el procés de confirmació o denegació d’aquest trasllat i la resta estan en procés. “Demanem a les famílies que entenguin que han de fer el trasllat, 12 s’han fet i en queden encara alguns”. També afegeix que el projecte no afectarà la tranquil·litat del cementiri, donat que el pas transversal estarà obert durant l’horari de l’equipament.

Una familiar afectada presenta una queixa

Una familiar afectada, que no vol dir el seu nom, ha explicat a betevé que davant l’alternativa que els donaven, uns cineraris ubicats als laterals d’altres nínxols i sense llum, ha decidit inhumar les cendres del seu pare i endur-se-les a casa. També ha presentat una instància de queixa, donat que va obtenir la concessió d’aquest cinerari el 2017 per a 50 anys i ara, cinc anys més tard, va a terra. Lamenta també que s’hagi fet la comunicació als afectats en ple estiu i amb una actuació imminent. Afegeix que, amb aquesta drecera que es construirà, el cementiri serà “una rambla” amb el pas de turistes i estudiants, un fet, explica, gens adient en un lloc de recolliment i enterraments. En resposta a aquest cas concret, Trepat ha dit que hi ha planificada una reunió per adreçar aquest cas i que l’interès general del cementiri i de la ciutat obliga a obrir aquest pas.