Durant aquests dies s’han repartit 250 lots de Nadal solidaris a usuaris del projecte Radars als barris de la Vila de Gràcia i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Per fer arribar aquests regals porta a porta i felicitar-los les festes a la gent gran, participen una trentena de voluntaris, des de diferents punts de distribució, com La Violeta de Gràcia i el Centre Cívic la Sedeta. És el cas de l’Enriqueta Isern, usuària de la Violeta de Gràcia i que aquests dies s’ha apuntat a portar de manera voluntària els lots a la gent gran de Radars: “Em sembla molt bé, és una forma que pensin que estan més acompanyades. I a mi també m’omple perquè sé que així col·laboro en un projecte solidari.”

250 lots amb postals personalitzades

Els 250 lots solidaris s’han preparat amb la col·laboració gratuïta de diferents entitats i comerços de Gràcia. Consten d’alguns productes de menjar com galets o dolços, mascaretes i una planta de Nadal. A més, els lots van acompanyats de postals personalitzades fetes per veïns, infants de les escoles de Gràcia, entitats i associacions. Des de Radars es va fer una crida a elaborar aquestes felicitacions, per fer que els usuaris se sentissin menys sols durant les festes. Els organitzadors han quedat molt sorpresos amb el resultat, ja que n’han rebut més d’un miler. Per això també en repartiran a alguna residència de gent gran de Gràcia.

Dotze anys al costat de les persones grans soles

El projecte Radars va néixer a Gràcia, al barri del Camp d’en Grassot, fa gairebé dotze anys, amb l’objectiu de detectar i acompanyar les persones de més de 75 anys que viuen soles de forma no desitjada. Aquesta iniciativa dels lots de Nadal i les postals personalitzades s’ha fet per mantenir el contacte amb aquestes persones, sobretot en un any en què s’han complicat les relacions presencials i s’han cancel·lat les trobades que es feien per Nadal entre els usuaris i voluntaris del projecte. Així ho explica la Rosa Rubio, directora del projecte Radars, que considera molt important aquesta petita trobada i contacte, que va més enllà d’entregar el lot.

Durant la pandèmia han triplicat les trucades

Rubio també explica que amb la pandèmia “s’ha complicat moltíssim la part més relacional i, no només això, sinó que s’ha incrementat la por a la relació”. El projecte s’ha vist obligat a reinventar-se. Han triplicat les trucades, d’una banda, per detectar les situacions en què calgués fer arribar menjar o medicaments als usuaris. Però de l’altra, per mantenir la relació i fer que se sentin acompanyats.

Al districte de Gràcia hi ha un total de 500 usuaris al projecte Radars i hi han col·laborat fins a 400 voluntaris. D’aquests, un 80 % són també gent gran, que amb el voluntariat troben una manera de sentir-se actius. A més, en la tasca de detectar casos i vetllar per aquestes persones hi col·laboren 75 farmàcies i 350 comerços.