A Barcelona hi ha 160.000 domicilis en els quals només hi viu una persona de més de 65 anys, la xifra més alta des del 2007. A més, l’Ajuntament calcula que el 40 % de les persones majors de 85 anys viuen soles. Sovint aquest fet pot anar associat a la solitud no volguda i, per això, els Serveis Socials de l’Ajuntament mantenen el projecte Radars, una iniciativa que compleix 10 anys i que té com a objectiu combatre la solitud de les persones grans i prevenir situacions de risc d’aquest col·lectiu.

Radars estableix una xarxa de barri entre els Serveis Socials de l’Ajuntament i els anomenats radars, que són voluntaris com veïns, comerciants, entitats o treballadors de centres sanitaris, que estan atents a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn. D’aquesta manera, en cas que aquests voluntaris detectin algun canvi en el seu comportament, es posen en contacte amb els Serveis Socials.

Un cop informats, des de Serveis Socials es valora si cal intervenir-hi i, de ser així, es truca de forma periòdica les persones afectades per establir una relació de confiança. Paral·lelament, s’articulen iniciatives comunitàries com casals o centres cívics que contribueixen a la inclusió de les persones grans al seu entorn més proper.