Acostumen a estar a casa sense companyia. Avui, però, han compartit taula amb una cinquantena de persones més. Són usuaris del Projecte Radars de Gràcia, que avui els ha organitzat un dinar de Nadal a La Violeta. TERESA “Ens han vingut a buscar a casa. Fa il·lusió perquè és una festa i l’ambient m’agrada, perquè som totes dues soles i és clar.” CONCEPCIÓN, usuària del Projecte Radars “Es que aquí tienes esto, que hablas con una, con otra, pero de estar sola a estar con tanta gente, pues hombre.” Però no només els usuaris de Radars han pogut passar una estona agradable i en companyia. Aquesta trobada també ha servit perquè altres persones grans del barri coneguin el projecte. TERESA “Yo no lo conocía pero me alegro mucho de que Conchita me haya dicho que si vengo con ella, y yo he dicho que sí. Porque tengo noventa años y en casa estoy sola sola.” Amb aquest primer dinar de Nadal, el Projecte Radars de la Vila de Gràcia vol seguir fomentant que les persones grans i en risc d’exclusió surtin de casa. MONTSE OLIVEDA “Es coneixen entre ells, veuen que no solament és a ell a qui li passa això i penso que és important per la relació que s’estableix, mira ara s’estan coneixent i un dinar dóna.” Una altra de les tasques importants que estan impulsant des de Radars és que les persones grans es relacionin amb gent més jove. JULIETA, voluntària “Són molt simpàtics, t’expliquen coses de la seva vida i és molt divertit.” Aquesta línia de treball intergeneracional fa poc que ha començat al barri de Gràcia. Primer va ser amb una xocolatada i ara amb el dinar de Nadal.

El projecte d’acció comunitària Radars de la Vila de Gràcia i del Camp d’en Grassot – Gràcia Nova treballa per contribuir en el benestar de les persones grans que volen quedar-se als seus barris. En aquest territori hi ha 85.607 persones, de les quals 10.335 són gent gran de més de 75 anys.

Per reduir la solitud i el risc d’aïllament d’aquestes persones el projecte Radars s’encarrega de detectar aquests possibles casos, fer-ne un seguiment, ajudar-los i oferir-los l’oportunitat de relacionar-se amb l’entorn i els veïns. Per això, un dels vessants importants del projecte és l’organització d’activitats per a aquestes persones grans, que sovint passen el seu dia a dia soles.

Durant l’any, a Gràcia es fan trobades amb la gent gran o activitats amb les corals. Ara, aprofitant les festes de Nadal, s’ha preparat un dinar a La Violeta amb els usuaris de Radars del barri, al qual poden assistir acompanyats. Alguns hi van amb voluntaris que els van a buscar als seus domicilis, ja que sovint aquestes persones tenen dificultats per poder sortir al carrer. D’altres, amb persones del seu entorn. Aquest és el cas de la Concepción, que ha donat l’oportunitat a la Teresa de conèixer el projecte i relacionar-se amb altra gent: “Tinc 90 anys i estic sola a casa, no tinc ningú”, afirma.

En aquest primer dinar de Nadal de Radars de la Vila de Gràcia, els usuaris també han pogut relacionar-se amb un grup de joves del barri. Precisament, s’està impulsant la relació intergeneracional dins el projecte, una experiència que creuen que pot ser molt positiva per a ambdues parts.