Radars és una iniciativa que neix amb l’objectiu de detectar situacions de risc i fragilitat de les persones de més de 75 anys i d’aquelles persones que viuen una soledat no desitjada. Es tracta d’una iniciativa comunitària que neix de Serveis Socials, però es nodreix de la participació de les entitats, dels comerços, de les farmàcies i dels veïns que fan la funció de radars o alertes, perquè Serveis Socials hi pugui intervenir. No només es prenen mesures en l’àmbit individual, sinó també de forma col·lectiva fent que la persona torni a participar culturalment i socialment en el barri. Per això, cada vegada es fan més activitats lúdiques per als usuaris del projecte. Des de fa un temps s’estan potenciant les relacions intergeneracionals en què joves i persones grans comparteixen activitats plegats.

A Gràcia el projecte va néixer al Camp d’en Grassot i ‘’ha estès per la resta de barris, tot i que Vallcarca i els Penitents encara està en estudi per incorporar-se al projecte. Tot i això, al districte ja són 276 usuaris i 650 voluntaris o radars. Amb motiu d’aquests vuit anys s’ha organitzat l’exposició “8 anys de Radars 2008-2016” a la seu del districte de Gràcia. És un repàs de la trajectòria del projecte Radars d’una manera molt gràfica. Són plafons que expliquen els objectius, l’evolució i les activitats que s’han desenvolupat en aquests anys.

En aquesta mostra es poden conèixer usuaris com Paquita Torres, de 76 anys, que tenen família i no estan sols, però que han tingut un trasbals, en aquest cas la mort del marit, i el projecte els serveix per no desvincular-se del barri. A través de les activitats, de les trucades telefòniques per comprovar que tot va bé o la cura dels comerços de proximitat fa que se senti més acompanyada.

De fet, a tota la ciutat hi ha un 11,5 % de persones que tenen més de 75 anys i, d’aquestes el 31 % viuen soles. Moltes han escollit continuar a casa seva, vivint al seu barri, i aquest projecte els ajuda a continuar involucrant-se en la vida del barri. La iniciativa va començar al Camp d’en Grassot fa vuit anys i ara ja s’ha estès a 31 barris més de la ciutat.