La guerra contra el tabac fa més d’una dècada que dura. Ja l’any 1985 es va restringir la publicitat de cigarrets i el 2006, amb l’entrada en vigor de la Llei del Tabac, es va prohibir totalment. La normativa va suposar un canvi important en el dia a dia dels fumadors, ja que no permetia el consum de tabac a espais públics tancats com hospitals i escoles i a la feina. Els bars i restaurants havien d’habilitar un espai per a fumadors.

El primer enduriment va arribar l’any 2011, i es va prohibir el tabac a tots els establiments, un canvi que el sector no va rebre bé i que també va topar amb la negativa dels fumadors. Els experts, però, van dir que la llei continuava sent massa permissiva. Ara fa quatre anys, el 2014, es va estendre la prohibició també a les cigarretes electròniques per l’impacte que tenen en la salut.

Les xifres del tabac

A Catalunya fumen un milió i mig de persones. La xifra continua sent elevada tot i que ha arribat a mínims històrics des que hi ha registres. Si el 1990 fumava un 33 % de la població, l’any 2017 el percentatge va baixar fins al 24 %. Les persones que més fumen són homes d’entre 25 i 34 anys. Amb tot, la llei antitabac ha donat els seus fruits. L’objectiu era reduir el tabaquisme i cada any 60.000 catalans deixen de fumar. El consum en l’adolescència s’ha retallat a la meitat en els darrers 15 anys.

També ha reduït en un 90 % l’exposició dels no fumadors i els ingressos hospitalaris per infart de miocardi han minvat un 11 %. També ha disminuït la mortalitat derivada del tabaquisme. Segons el Departament de Salut de la Generalitat, nou de cada 10 persones diuen que gaudeixen d’un entorn sense fum.

Prohibició de fumar al cotxe

Davant d’aquestes xifres positives, ara la Generalitat proposa un nou enduriment de la llei antitabac que afectaria l’àmbit privat. Estudien prohibir fumar als cotxes. D’una banda, es vol protegir la resta de passatgers perquè no siguin fumadors passius i, de l’altra, es vol evitar que el tabac sigui una distracció al volant.