L’epicentre de l’activitat de la diada de Sant Jordi 2024 a Barcelona, per tercer any consecutiu, ha estat a la superilla literària. Aquest any, però, una de les novetats importants era a la Rambla, amb la recuperació de la seva esplendor tradicional. Hi han instal·lat, com es feia abans de la pandèmia, parades de roses i de llibres de punta a punta. En total, 97 punts de venda des de la plaça de Catalunya fins a la rambla de Santa Mònica.

Des de primera hora del matí, el passeig s’ha omplert de ciutadans i també de força turistes, que han començat a ramblejar i fer les primeres compres de roses i llibres. La gran afluència de gent s’ha anat mantenint durant tota la tarda i fins a darrera hora del dia, amb riuades de gent que han omplert la Rambla de gom a gom.

Activitats durant tot el dia

Al llarg de tot el dia, a la Rambla s’han programat diverses activitats. Alguns dels edificis emblemàtics del passeig i dels entorns han fet portes obertes. És el cas, per exemple, del Palau Güell i de l’Ateneu Barcelonès. També s’han pogut visitar les exposicions de La Virreina Centre de la Imatge i del Centre d’Arts Sant Mònica. Una de les activitats curioses ha estat la sessió de literatura eròtica, que organitza el Museu Eròtic. La música també ha estat protagonista de Sant Jordi a la Rambla amb un recital d’Alain Planès a la Sala Foyer del Gran Teatre del Liceu i al Jamboree, amb un recital de jazz a càrrec de Felix Rossy Sextet.

Alguns dels restaurants de la Rambla, com el Núria i el Centonze, de Le Méridien, han ofert també un menú especial de Sant Jordi.

Un canvi després de la pandèmia i el 17-A

L’atemptat terrorista del 2017 i la pandèmia per la covid van obligar a modificar la configuració de l’espai per a les parades de Sant Jordi. Tot i que l’any passat el passeig ja es va sumar a la superilla literària, només ho va fer des de Canaletes fins a l’entrada de la plaça Reial. Enguany, ha englobat tot el passeig. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat que sigui així i que la Rambla, “un dels llocs més emblemàtics”, torni a ser l’epicentre de Sant Jordi. De fet, Collboni, acompanyat pels regidors Xavier Marcé i Albert Batlle, ha comprat les primeres roses del dia en aquest espai.

Cues al passeig de Gràcia

Ara bé, la superilla literària inclou altres carrers emblemàtics de la ciutat, com el passeig de Gràcia, un dels espais que s’han omplert de més gent. Allà, molts ciutadans han començat a fer cua a primera hora per poder aconseguir la signatura dels seus escriptors preferits.

La superilla inclou una àrea molt àmplia, entre la Diagonal, la Gran Via, els carrers de Balmes i de Pau Claris i també Gran de Gràcia.

Què vols saber del Sant Jordi 2024 a Barcelona?