Persona sensellar

(ANC/Redacció) El Jutjat Social número 28 de Barcelona ha reconegut el dret d’un home sense llar a rebre l’import íntegre de l’ingrés mínim vital (IMV) que li corresponia. L’afectat, de 62 anys, va iniciar una vaga de fam l’octubre del 2020 a la plaça de Sant Jaume, després que la Generalitat li denegués la seva sol·licitud de la renda garantida de ciutadania (RGC). Ara, la justícia ha determinat que té dret a ser beneficiari dels 465,10 euros mensuals de l’IMV, la prestació estatal.

Segons la cooperativa d’advocats Col·lectiu Ronda, poc després de finalitzar la vaga de fam ─es va allargar una setmana─ se li va concedir l’IMV, però no en l’import íntegre: podia percebre tan sols 253,16 euros al mes. El Col·lectiu denuncia que es tracta d’una “aplicació errònia” de la norma, que només reconeix el total de la prestació en cas de persones sense ingressos o que durant l’any anterior no haguessin superat els 451,5 euros mensuals.

El 2020 va perdre la feina i va ser desnonat

Justament, segons els advocats, aquest era l’escull: com que la prestació es va aprovar amb efectes del 2020, a l’afectat se li van tenir en compte els ingressos del 2019 i, per això, no se li van aprovar els gairebé 500 euros mensuals de l’ingrés mínim vital. Es dona el cas que l’home, fa dos anys, treballava, i va ser el 2020 quan l’empresa va tancar, es va quedar sense feina i el van desnonar.

En total, el 2019 va obtenir uns rendiments del treball per valor de 2.660,47 euros, mentre que el 2020 no va tenir cap activitat econòmica. L’advocat Miguel Arenas, de la cooperativa, considera “indignant” que una persona sense recursos es vegi obligada a recórrer als tribunals perquè se li reconegui el dret a percebre íntegrament l’IMV. Afegeix que l’Administració interpreta la norma “de forma restrictiva i amb clara voluntat de reduir l’import econòmic“.