Dimarts, 10 de novembre, començarà a l’Audiència Nacional el judici pels atemptats terroristes de la Rambla de Barcelona i de Cambrils del 17 d’agost del 2017. Al banc dels acusats s’hi asseuran els tres únics supervivents de la cèl·lula que suposadament va causar els atacs: Mohamed Houli Chemlal, ferit a l’explosió d’Alcanar; Driss Oukabir, detingut a Ripoll, i Said Ben Iazza, arrestat a Vinaròs (Castelló). La fiscalia els demana penes d’entre vuit i 41 anys de presó per organització terrorista, tinença i fabricació d’explosius i conspiració per fer estralls.
Segons ha constatat la investigació, cap dels tres no va participar directament en els atemptats, motiu pel qual l’Audiència no els va processar per l’assassinat de les 16 persones que van morir en els atemptats ni tampoc per les lesions al més del centenar de ferits.
Aquesta qüestió diferencia les acusacions, ja que la majoria de les particulars, que representen les víctimes dels atacs, les dues populars -l’Associació de Víctimes del Terrorisme i l’Associació 11-M Afectats pel Terrorisme- i l’Ajuntament de Cambrils els acusen d’assassinat i els demanen presó permanent revisable. En canvi, tant el govern de la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona s’han alineat amb la fiscalia i no presenten l’acusació per delicte d’assassinat.
La resta dels integrants de la cèl·lula van morir abatuts pels Mossos -com el conductor de la furgoneta que va causar l’atropellament massiu a la Rambla– o bé en l’explosió d’Alcanar amb l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, que la investigació situa com el cap de la cèl·lula.
Qui compareixerà durant la vista?
Després de les compareixences dels tres acusats -que estan en presó incondicional des que se’ls va detenir- començarà la fase testifical en què hi ha citats més d’un centenar de mossos d’esquadra que van fer els atestats policials, per exemple, sobre el buidatge dels telèfons mòbils dels membres del grup terrorista, les detencions dels acusats o bé sobre el patrimoni i la financiació de la cèl·lula.
També declararan desenes de testimonis dels atacs, entre els quals Mohamed Aalla, germà de dos dels suposats gihadistes morts, i Salh el Karib, propietari d’un locutori de Ripoll. Tots dos van ser detinguts i van estar investigats, tot i que el jutge instructor Fernando Andreu els va deixar en llibertat provisional amb càrrecs i, finalment, no formen part de la causa. Mohamed Aalla era el propietari del cotxe Audi A3 amb què cinc membres de la cèl·lula van causar l’atropellament al passeig marítim de Cambrils, mentre que Salh el Karib era el responsable d’un locutori de Ripoll des d’on es van comprar bitllets d’avió per a l’imam Abdelbaki es Satty.
En la fase de les proves pericials, que començaran a principis de desembre, compareixeran diversos metges forenses i facultatius de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya que van fer les proves d’ADN per identificar les persones mortes a Alcanar després de l’explosió. També compareixeran dos forenses del Marroc que van acreditar, mitjançant un informe pericial, que l’imam de Ripoll va morir a la casa d’Alcanar ja que hi van trobar part d’una de les orelles.
Quant durarà el judici dels atemptats del 17 d’agost?
La vista oral -que se celebra a la seu de San Fernando de Henares (Madrid)- començarà aquest dimarts i s’allargarà amb les proves pericials almenys fins al 16 de desembre, que és fins quan, a hores d’ara, hi ha sessions assenyalades. A partir d’aquesta data, s’haurà de celebrar la fase de les conclusions definitives, els informes finals de totes les parts així com l’últim torn de paraula dels acusats. D’aquesta manera, el judici es podria allargar fins a finals d’any.
Hi haurà sessions cada setmana, tot i que no se’n celebraran cada dia. Començaran a les 10 h i la primera serà aquest dimarts amb les qüestions prèvies i les compareixences dels tres acusats.
Qui hi haurà a la sala de l’Audiència Nacional?
A banda del tribunal de la secció tercera de l’Audiència Nacional i dels tres acusats, en total hi participaran més d’una vintena d’advocats de les parts que hi ha personades: les defenses dels tres acusats; la fiscalia, que fa d’acusació pública; la Generalitat i els Ajuntaments de Barcelona i Cambrils, i més d’una quinzena d’advocats de les víctimes i ferits dels atemptats, que exerceixen l’acusació particular. També l’Associació de Víctimes del Terrorisme i l’Associació 11-M Afectats pel Terrorisme, que fan d’acusació popular.