Driss Oukabir i Said Ben Iazza, dos dels acusats pels atemptats terroristes del 17 d’agost, han negat haver participat en la preparació dels atacs de la Rambla de Barcelona i de Cambrils. Driss Oukabir, detingut a Ripoll, ha explicat que va llogar en nom seu la furgoneta que va causar l’atropellament massiu a la rambla perquè li va demanar el seu germà per fer un trasllat. En aquest sentit, ha assegurat que no sabia que fos per causar un atemptat i que no coneixia l’imam de Ripoll Abdelbaki es Satty, considerat per la investigació el cervell dels atacs.

Oukabir, que s’enfronta a 36 anys de presó per integració a cèl·lula terrorista, fabricació d’explosius i estralls en grau de temptativa, s’ha negat a respondre a la fiscalia i només ha contestat el seu advocat. És la mateixa estratègia que ha seguit Said Ben Iazza, detingut a Vinaròs i acusat de col·laborar en la cèl·lula perquè membres del grup terrorista van transportar amb una furgoneta seva precursors d’explosius. L’acusat ha assegurat que no sabia que volguessin el vehicle per fer això. Ha explicat que els coneixia de la carnisseria on treballava i que els la va deixar, juntament amb la seva documentació, per “transportar productes de neteja”. També ha dit que no coneixia l’imam i que no havia anat mai al xalet d’Alcanar.

Oukabir, al banc dels acusats de l'Audiència Nacional
Oukabir, al banc dels acusats de l’Audiència Nacional

El principal acusat, penedit

El principal acusat, Mohamed Houli Chemlal, que va sobreviure a l’explosió d’Alcanar, s’ha negat a declarar. No ha respost a la fiscalia ni tampoc a cap de les parts. Simplement s’ha ratificat en la declaració que va fer durant la investigació, en què ha remarcat que es va penedir dels fets.”Sempre que se m’ha demanat declarar ho he fet, i he mostrat la meva voluntat de col·laborar i el meu penediment”, ha dit. Just després, s’han reproduït a la sala diversos vídeos força esfereïdors i inèdits en què apareixen alguns dels membres de la cèl·lula, com el conductor de la furgoneta homicida de la rambla, Younes Abouyaaqoub, preparant explosius a Alcanar.

Mohamed Houli, el principal acusat, es nega a declarar
Mohamed Houli, el principal acusat, es nega a declarar

Picabaralla entre jutge i advocats

El judici, que ha arrencat a les 10 del matí d’aquest dimarts a l’Audiència Nacional, a Madrid, ha començat amb tensió entre el magistrat que presideix la sala, Félix Alfonso Guevara, i l’advocat de Driss Oukabir, Luis Álvarez, que ha demanat al jutge un canvi de lloc per poder estar a prop d’un endoll i tenir més distància amb la fiscalia per poder dur a terme una bona defensa.

També s’ha creat un moment tens perquè, quan Guevara ha cridat a declarar Houli, algunes acusacions han demanat presentar qüestions prejudicials. El president del tribunal ho ha descartat de forma contundent i, quan els advocats han protestat, ha elevat el to de veu i ha donat per finalitzada la discussió.