L’Audiència Nacional ha acordat obrir judici contra els tres presumptes membres de la cèl·lula terrorista de l’atemptat de la Rambla i de Cambrils del 17 d’agost del 2017. Es tracta de Mohamed Houli, Driss Oukabir i Said Ben Iazza, en presó preventiva des que els van detenir.

La sala penal confirma el tancament del sumari pels mateixos delictes que els va causar el jutge instructor: delicte d’integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d’explosius i estralls en grau de temptativa. D’aquesta manera, descarta jutjar-los per l’assassinat de les 16 persones que van perdre la vida, tal com van demanar les acusacions. Considera que quan finalitza la investigació impera el principi acusatori i s’ha de garantir la necessària imparcialitat de la sala sentenciadora.

Ara bé, en la interlòcutoria, obre la porta a les acusacions, en els seus escrits, puguin acusar-los d’estralls terroristes consumats i assassinats en temptativa o lesions de caràcter terrorista per l’acumulació d’explosius a Alcanar per preparar assassinats encara més massius.

Durant la investigació, no se’ls va processar com a responsables de les 16 morts i el centenar de ferits que hi va haver en l’atemptat, ja que els suposats autors o bé van morir abatuts per als Mossos d’Esquadra o en l’explosió de casa d’Alcanar on, segons la investigació, fabricaven els explosius.