Tres dels cinc detinguts acusats de terrorisme en l’operació que els Mossos d’Esquadra van fer aquest dimarts a Barcelona i Igualada han ingressat en presó incondicional sense fiança. El jutge de l’Audiència Nacional els ha pres declaració a tots cinc -a qui es consideren els radicalitzats- i, segons la fiscalia, han negat els fets. Tres han admès tenir una identitat falsa i han reconegut que es dedicaven habitualment a furtar a turistes, però han negat preparar activitats violentes o tenir simpatia cap als moviments gihadistes.

Malgrat que la fiscalia ha sol·licitat presó sense fiança per a tots cinc, el jutge finalment n’ha privat de llibertat tres: dos acusats dels delictes d’integració en organització terrorista, enaltiment, autoadoctrinament i l’altre, d’un delicte de tràfic de drogues, furt i robatori amb força. Els altres dos arrestats han quedat en llibertat amb càrrecs, se’ls ha retirat el passaport i no poden abandonar el país. Setmanalment hauran de comparèixer al jutjat.

En els escorcolls d’aquest dimarts, els Mossos d’Esquadra van comissar diners, joies que presumptament obtenien dels furts a turistes, droga i també ordinadors i telèfons que estan analitzant per determinar el grau de radicalització. 

Un suposat terrorista radicalitzat a Brians 1

Segons ha informat la fiscalia de l’Audiència Nacional, la investigació d’aquesta suposada cèl·lula gihadista va començar a la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires. La Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra va tenir coneixement que hi havia interna una persona nascuda a Líbia que mostrava “adhesió al moviment gihadista global”: aprovava accions terroristes realitzades per integrants o partidaris del moviment i tenia voluntat de participar en accions violentes quan sortís de la presó, segons apunta el ministeri públic.

De fet, quan va quedar en llibertat, segons l’escrit del fiscal, va iniciar contactes amb la resta dels 13 detinguts aquest dimarts i que estan llibertat amb càrrecs. Al llarg de la investigació policial es va constatar que prenia mesures de seguretat i s’ha acreditat el seu perfil radical gihadista. Segons el conseller d’Interior, Miquel Buch, la cèl·lula desarticulada pretenia cometre un atemptat, però en cap moment no van tenir capacitat de fer-ho.