L’explosió al xalet d’Alcanar va llançar pels aires els plans de la cèl·lula terrorista que va atacar a la rambla de Barcelona i el passeig marítim de Cambrils el 17 d’agost del 2017. Allà hi va morir l’imam de Ripoll i un membre més que manipulava explosius i això va obligar a canviar l’objectiu d’atacar la Sagrada Família. La resta van decidir altres atacs: Youness Abouyaaqoub va causar l’atropellament massiu a la rambla i després va acabar amb la vida d’un altre noi per poder fugir amb el seu cotxe. La resta van matar una dona a Cambrils amb un vehicle kamikaze al passeig marítim.

Tots ells estan identificats com a autors directes dels atacs, però van morir abatuts pels Mossos i no seran jutjats mai per l’assassinat de les 16 persones que en total van morir en els atemptats. Els tres suposats membres de la cèl·lula que a partir d’aquest dimarts es jutgen estan acusats, per la fiscalia, d’integració a cèl·lula terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d’explosius i delicte d’estralls en grau de temptativa, però no per assassinat, cosa que diferencia les acusacions.

peticions preso atemptats

El delicte d’assassinat

La majoria d’advocats de les acusacions particulars, les dues populars -que representen l’Associació de Víctimes del Terrorisme i l’Associació 11-M Afectats pel Terrorisme- així com l’Ajuntament de Cambrils consideren que, malgrat que els acusats no siguin els autors materials dels atacs, se’ls ha d’acusar igualment d’assassinat perquè sabien que l’objectiu de la cèl·lula era “matar al major nombre de persones”. Així ho assegura l’advocat de l‘Assocació 11-M, Antonio Segura, que ha explicat que caldria acusar Mohamed Houli i Driss Oukabir com a cooperadors necessaris o còmplices d’assassinat perquè Houli va deixar el seu passaport espanyol a Abouyaaqoub perquè pogués fugir del país i Oukabir va llogar en nom seu la furgoneta homicida de la rambla.

Ara bé, cap dels tres acusats no està processat per assassinat i per això tant la fiscalia com la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona descarten aquest delicte, cosa que pot comprometre les indemnitzacions civils per a les víctimes. Segons el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, el consistori no descarta modificar la seva petició al final del judici. “Si som capaços de posar sobre la taula noves proves evidentment que modificarem l’acusació i acusarem per assassinat”, assegura.

Les possibles responsabilitats de l’Estat

Més enllà de si cal condemnar-los per assassinat o per ser membres de la cèl·lula terrorista, l’advocat de la família de Rubí que va perdre el seu fill petit a la Rambla, Jaume Alonso-Cuevillas, també vol plantejar la possible responsabilitat de l’Estat per “no haver fet res en matèria de prevenció”: d’una banda, per la possibilitat que l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es-Satty, pogués ser confident del Centre nacional d’Intel·ligència (CNI) i per haver incomplert la normativa europea de precursos d’explosius.

En aquest sentit, Cuevillas assegura que “no té sentit que aquests nois anessin a una drogueria a comprar 300 kg de material que s’ha fet servir per fabricar material de la ‘Mare de Satán”, tristament coneguda per haver-se utilitzat a altres atemptats”. El lletrat assegura que la regulació europea obliga a tenir aquesta regulació i Espanya “no va adoptar mesures fins passat l’atemptat” del 17-A.

Connexions internacionals

Una altra de les qüestions que es debatran són les possibles connexions internacionals de la cèl·lula, tot i que aquí les acusacions coincideixen que la investigació ha quedat curta. Un dels temes que s’ha pogut provar és que l’imam Es-Satty va fer diversos viatges a Bèlgica abans els atacs que van precipitar-ne la preparació.