PAH protesta banc BBVA

(ACN) La fiscalia ha demanat dos anys de presó per a diversos activistes de la PAH que el març del 2017 van ocupar durant dos dies una oficina del BBVA al passeig de Torras i Bages, al barri de Sant Andreu. L’entitat social volia pressionar el banc per negociar les condicions contractuals de diversos pisos i no van provocar cap desperfecte a l’oficina, a banda d’enganxar diversos adhesius. L’entitat bancària va retirar l’acusació inicial de sis mesos de presó, però el ministeri públic l’ha mantingut contra vuit persones per danys lleus i violació de domicili obert al públic. Per això, a més de la presó, també els demana 900 euros de multa.

El 2 de març del 2017 diversos membres de la PAH van entrar, com han fet diverses vegades, en una oficina bancària. Van parlar amb el director perquè els posés en contacte amb els serveis jurídics centrals del banc i poder negociar diversos contractes. Mentrestant, van empaperar part de l’oficina, van posar música i van repartir octavetes, però no van impedir que seguissin funcionant els caixers ni que entressin i sortissin clients. El director va avisar els serveis de seguretat privada i els Mossos d’Esquadra.

La negociació amb els serveis jurídics i l’ocupació es van allargar fins al dia següent, i alguns activistes es van quedar a dormir a l’oficina. L’endemà a la tarda els Mossos, que havien estat vigilant intermitentment l’ocupació, van fer acte de presència, van demanar als activistes que eren dins que sortissin i els van identificar i denunciar.

Cap amenaça ni violència, segons els vigilants

Durant el judici que ha tingut lloc aquest dilluns, dues de les acusades han assegurat que no participaven en l’acció, sinó que estaven traient diners del caixer quan les va identificar la policia. Els altres sis acusats sí que han reconegut que protestaven contra el banc, però han negat que cometessin cap desperfecte ni amenacessin cap treballador.

Tots han assegurat que cap treballador del banc ni vigilant de seguretat els va requerir que marxessin, cosa que el director de la sucursal ha negat. A més, el director ha explicat que hi va haver certa tensió verbal, amb alguns crits. Els vigilants de seguretat, però, no recorden cap moment de violència física ni amenaces i han dit que els activistes van marxar voluntàriament la tarda del segon dia.