El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha revelat nous detalls de la investigació. El màxim responsable del cos policial ha dit que els terroristes volien perpetrar un o més grans atemptats amb furgonetes bomba i que volien fer-ho, en una data similar a la de l’atac a la Rambla. L’explosió accidental de dimecres a Alcanar va precipitar els fets i va obligar els responsables a improvisar i alterar els plans inicials.

A les runes de l’habitatge els agents hi han trobat més d’un centenar de bombones de gas. Trapero ha assegurat que la investigació sobre la casa serà lenta i que caldrà que passin els dies per anar coneixent més detalls sobre el tema. De moment, continuen les explosions controlades i també s’estan retirant proves. Segons han confirmat els Mossos, les restes biològiques que s’hi han trobat pertanyen a almenys dues persones de la cèl·lula, però tampoc no es descarta que hi hagi les restes d’una tercera.

El rol dels integrants de la cèl·lula

Segons Trapero la documentació trobada als nou pisos escorcollats fins ara a Ripoll ha permès a la policia conèixer quin paper tenia cadascú dels 12 integrants de la cèl·lula gihadista, tot i que no ha volgut concretar ni donar més detalls sobre els indicis que tenen.

El que sí que ha puntualitzat és que cap dels 12 integrants de la cèl·lula terrorista tenia antecedents per delictes relacionats amb el terrorisme, tampoc l’imam, que sí que tenia altres antecedents i havia estat a la presó. També ha concretat que alguns dels integrants de la cèl·lula han viatjat a països del centre d’Europa, però no ha concretat ni els països ni els sospitosos.

Fins ara, del grup de 12 persones identificades, quatre estan detinguts (tres a Ripoll i un a Alcanar), cinc estan morts (els abatuts a Cambrils) i tres més estan en parador desconegut. D’aquests últims la policia sospita que dos podrien haver mort en l’explosió d’Alcanar i el tercer se suposa que ha fugit, Younes Abouyaaqoub, un home de 22 anys que podria ser el conductor de la furgoneta.

Ara, els esforços de la policia se centren en dos focus principals: localitzar el fugitiu i esbrinar el paper que hi va tenir Abdelbaki Es Satty, que durant un temps va exercir com a imam de Ripoll, i que podria haver reclutat i dirigit la cèl·lula terrorista.

Roda de premsa als mitjans internacionals

Tots aquests detalls de la investigació s’han fet públics en una roda de premsa davant dels mitjans internacionals, en què el major dels Mossos d’Esquadra, ha estat acompanyat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller d’Interior, Joaquim Forn.