Els màxims responsables del cos dels Mossos d’Esquadra i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, han acordat reforçar la vigilància a l’entorn del Palau de la Generalitat després de l’atac de diumenge a la façana. La reunió es va celebrar d’urgència aquest mateix diumenge a la tarda i es va decidir que als voltants del Palau de la Generalitat hi haurà almenys una furgoneta d’agents antiavalots. “Durant 24 hores al dia set dies a la setmana, el palau estarà protegit”, ha assegurat Sàmper durant una roda de premsa aquest dilluns.

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha explicat que fins ara el dispositiu de vigilància de l’edifici de la Generalitat es reduïa durant els caps de setmana, quan no hi ha ni membres del govern ni treballadors a l’interior. Només es reforçava quan es preveia alguna manifestació a prop de l’edifici.

“La situació actual fruit de les mesures restrictives i de la ràbia que hi ha al carrer fa que aquestes situacions es puguin tornar a repetir“, ha explicat Sàmper. Per això, la vigilància també s’aplicarà a altres edificis de la Generalitat susceptibles de rebre atacs com el d’aquest diumenge, com per exemple les seus d’alguns dels departaments.

D’altra banda, Eduard Sallent també ha explicat que el líquid vermell que es va llançar contra la façana de la Generalitat era pintura i sang i també ha confirmat que els atacants eren treballadors d’un establiment de l’Hospitalet de Llobregat.

La restauració s’allargarà almenys una setmana

El Palau de la Generalitat és un edifici catalogat com un Bé Cultural d’Interès Nacional i per això la recuperació de la façana s’haurà de fer sota la supervisió de restauradors, que també estan fent una anàlisi dels desperfectes. A més, la façana està feta amb pedra de Montjuïc, que és especialment porosa, i això en dificulta molt la restauració. Per tot plegat, els experts calculen que es tardarà almenys una setmana a recuperar-ne l’aspecte habitual.