Els balcons són l’únic espai que els joves tenen a l’aire lliure en un dels centres que la Fundació Idea gestiona a Barcelona. Té capacitat per a 25 places i la majoria de joves que hi viuen han migrat sols a la ciutat a la recerca d’una vida millor. El coronavirus ha fet que el seu dia a dia canviï i, tot i que s’hi han adaptat d’allò més bé, els preocupa el seu futur.

Segons Leandro Bermúdez, educador social de la fundació, alguns estaven pendents de canviar d’allotjament, de regularitzar els papers o bé de buscar feina i “tot ha quedat aturat”. “Els missatges que els intentem donar són positius. De paciència i calma i de fer-los veure que ara l’important, més que el seu futur, és el present”, explica Bermúdez.

El neguit s’accentua en el cas dels joves que ja han complert els 18 anys. Si abans de l’emergència sanitària per a molts ja era difícil accedir al món laboral, ara, temen, encara ho serà més. “O bé al lloc on feien pràctiques han hagut d’aturar-se, o en alguns casos els han aplicat un ERTO i estan a l’atur“, lamenta Rita Grané, directora de Punt de Referència.

Segons Grané, més d’un pateix perquè estava a punt de tenir una oportunitat i no sap quan en tornarà a tenir una altra. Per això, l’entitat, que atén joves extutelats per la Generalitat, ha intensificat l’acompanyament i el suport psicològic. També ho han fet al centre de la Fundació Idea, on, d’altra banda, han repensat totes les activitats.

La crisi del coronavirus, un cop per a les entitats

La crisi de la covid-19 també ha estat un cop per a les entitats que acompanyen aquests joves. La feina se’ls ha multiplicat perquè els han d’atendre 24 hores i hi han de posar més recursos. “La preocupació que tenim és com podrem fer front al sobrecost que generi aquesta emergència”, lamenta Loli Rodríguez, directora d’Idea.

Educadors socials i la directora de la Fundació Idea, de reunió.
Educadors socials i la directora de la Fundació Idea, de reunió

Aquest neguit el comparteix la directora de Punt de Referència. “No hem deixat cap jove sense acompanyar. Ens preocupa molt tenir els fons necessaris per poder mantenir aquests recursos d’acompanyament”, lamenta. Segons Ester Cabanes, directora de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), la Generalitat és conscient de la despesa i assegura que, quan tot passi, “s’haurà de fer un balanç”.