Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) incrementarà l’oferta de transport públic a partir d’aquest dimarts, 14 d’abril, amb motiu del final del confinament total provocat per l’epidèmia del coronavirus. Segons ha explicat aquest dilluns la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, “incrementarem l’oferta entre un 40 i un 65 % amb un major reforç a l’hora punta per mantenir la seguretat i la distància entre el passatge”. Ha recordat, però, que tot i que aquest dimarts es reprendran les activitats presencials de sectors no essencials, continuen vigents les restriccions globals de mobilitat que només permeten els desplaçaments inajornables.

“No canvia res substancialment, fem crida a mantenir situació general de confinament amb excepcions molt determinades i comentades els últims dies” ha dit Albert Batlle, tinent d’Alcalde de Prevenció i Seguretat. Ha posat d’exemple el mateix Ajuntament on “abans de l’estat d’alarma hi treballaven 200 persones” de forma telemàtica i ara ho fan 100.000 treballadors: “tots aquells que puguin fer treball telemàtic que ho continuïn fent” ha dit.

L’Ajuntament preveu un increment al voltant d’un 30 % en la demanda de transport públic. Per això, el servei que s’oferirà a partir de dimarts és superior al de l’últim dia laborable abans que es decretés l’estat d’alarma “per intentar evitar les aglomeracions“. No obstant això, segons Alarcón, aquest dilluns “a Madrid el comportament ha estat molt similar al del 27 de març” i ha assegurat que “no hi ha una previsió d’increment de viatges”.

D’altra banda, la regidora de Mobilitat també ha negat que aquest dilluns al matí s’hagin produït aglomeracions a l’L5 del metro. Alarcón s’ha referit a unes imatges que han circulat per les xarxes socials. Ha admès que s’ha notat “un increment de passatgers respecte a un dia festiu, però mantenint les distàncies i les mesures de seguretat i l’ocupació a un terç de la capacitat dels combois”.

Tant la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, com la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, han insistit a demanar als ciutadans que prioritzin els desplaçaments a peu o en bicicleta privada. Creuen que cal seguir apostant per una mobilitat sostenible, tot i que admeten que ara la prioritat és la salut.

No hi haurà mascaretes a totes les estacions

Respecte a la distribució de més d’un milió i mig de mascaretes que Protecció Civil farà a partir d’aquest dimarts al transport públic, la regidora de Mobilitat ha advertit que “no tothom que entri a una estació tindrà mascaretes a la seva disposició”. Alarcón assegura que, tot i que l’Ajuntament va demanar que se’n distribuïssin a totes les estacions de metro, no n’hi haurà a tots els punts de la xarxa de transports.