El cas de la mort de la gossa Sota fa temps que s’investiga als jutjats a partir de dues denúncies: d’una banda, la de la Guàrdia Urbana contra l’amo de l’animal, a qui van detenir per un delicte d’atemptat a l’autoritat; i, de l’altra, la d’aquest home contra l’agent per maltractament animal. Aquest dijous el cas sumarà una denúncia més contra el policia del Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA).

Després d’organitzar diverses concentracions i presentar més de 200.000 signatures a l’Ajuntament per “demanar justícia” per a la gossa, finalment aquest dijous PACMA presenta una denúncia penal contra l’agent de la Guàrdia Urbana que va actuar en el cas. Li atribueixen un delicte de maltractament animal agreujat, perquè va utilitzar l’arma de foc i va causar la mort de la gossa.

Segons expliquen en la denúncia, el policia va actuar “de forma desproporcionada, però voluntària” perquè l’animal “en cap cas no va atacar-lo ni va llençar-se-li al damunt”, al contrari del que sosté l’Ajuntament, que afirma que la gossa va mossegar-li al braç. PACMA defensa que l’animal únicament “estava bordant” perquè el policia interpel·lava el seu tenidor, cosa que no implica, diuen, “un risc racionalment greu” i, en aquest sentit, alerten que l’agent “podria haver optat per qualsevol altra forma menys greu”.

“L’agent va pretendre reduir-la, no pel mitjà menys lesiu ni menys greu per la integritat de l’animal que en cap cas va atacar-lo ni va llençar-se-li al damunt”

També remarquen que la gossa Sota era un mestís llaurador i que, per tant, no està considerat com una raça potencialment perillosa. Per tot plegat, PACMA assegura que la mort de l’animal va ser “totalment innecessària i evitable”. L’advocat del partit, Carles Lorente assegura que no li consta que a Barcelona s’hagi produït mai cap cas com aquest i espera que serveixi per crear un precedent. Creu que és la única manera de “defensar els drets dels més vulnerables, dels que no tenen veu, els animals”.

De moment, segons fonts judicials, el Jutjat d’Instrucció 4 disposa de dues denúncies i de tota la investigació interna de la Unitat de Deontologia i Afers Interns (UDAI) de la Guàrdia Urbana que li va remetre l’Ajuntament. Entre els documents, hi ha la necròpsia de la gossa i la declaració de l’agent.

La Guàrdia Urbana no va obrir-li cap expedient disciplinari perquè, segons fonts policials, la investigació va concloure que l’ús de l’arma va ser “correcta i dins els paràmetres reglamentaris”. Arran del cas, l’alcaldessa, Ada Colau, va demanar testimonis per recopilar-ne proves però, segons les mateixes fonts, no s’hi va adreçar cap persona que hagués presenciat els fets.