Sala d'espera al CAP Drassanes

La grip ha arribat al pic epidèmic a Catalunya, amb una incidència de 329,59 casos per cada 100.000 habitants. Segons les prediccions del Departament de Salut la tendència per a les pròximes setmanes és que en disminueixi el nombre d’afectats. La incidència assoleix el punt més alt després que la Generalitat va declarar el 17 de gener l’inici de l’epidèmia en superar-se els 110,7 casos detectats per cada 100.000 habitants.

Més incidència en la franja de 15 a 64 anys

Les xifres facilitades pel Departament de Salut mostren un descens de la incidència entre els menors de 15 anys i un augment de les afectacions en la franja que va des dels 15 fins als 64 anys. Entre els dies 28 de gener i 3 de febrer s’han produït 39 ingressos hospitalaris de casos greus per virus de la grip als hospitals de la xarxa sentinella de Catalunya. Des de l’octubre n’hi ha hagut un total de 520 ingressos.

Aquest 2019 la grip ha arribat una mica més tard que altres anys. Segons l’ICS, en una primera fase la taxa de grip va ser més alta en els menors de cinc anys (367,65 casos per 100.000 habitants), amb un augment important de les urgències pediàtriques a CAP i hospitals. Entre el 7 i el 13 de gener se’n van registrar 18 ingressos greus en els hospitals de la xarxa sentinella.

Els sindicats denuncien col·lapse a urgències

Salut nega el col·lapse de les urgències per la grip, però el sindicat CCOO alerta de la saturació de les urgències a CAP i alguns hospitals. En el cas del Vall d’Hebron, els metges d’Urgències actualitzen al seu compte de Twitter el nombre de pacients que esperen llit.

Professionals sanitaris del centre alerten que s’han viscut algunes jornades crítiques a Urgències, amb 400 pacients atesos, xifra molt superior al límit de 250. Asseguren que hi ha pacients que s’esperen fins a tres dies.

La vacunació, clau per evitar la grip

Salut recorda que la vacunació és la millor manera de prevenir la grip. El 72,7 % dels pacients ingressats aquest mes de gener no estaven vacunats.

Entre el 7 i el 13 de gener se n’han registrat 18 ingressos greus en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de principis d’octubre ja en són 129.

La campanya de vacunació de la grip va començar el mes d’octubre i encara està en marxa. Aquest any s’ha centrat en els col·lectius de risc habituals, els professionals sanitaris i les embarassades

Entre les recomanacions per no agafar la malaltia hi ha mantenir unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.