Quan els polls puguin dur-nos de corcoll, cal observar la natura per trobar la manera més eficaç per eliminar-los: “treure’ls a mà, com fan els mandrils”. Ho ha assegurat en una entrevista a ‘btv notícies vespre’, el zoòleg i professor de la UAB Fernando García del Pino. De fet, ha defensat aquest mètode “mecànic” per sobre d’altres que es basen en l’aplicació “de més de 116 productes que podem trobar a les farmàcies”.

Uns productes que, segons García del Pino, poden ser preventius en alguns casos, però de tractament de xoc en la majoria. I, en aquest sentit, ha desaconsellat l’ús dels “productes químics, pel risc que suposen, però sobretot perquè generen resistència”. El zoòleg ha detallat que “hi ha dades concloents que demostren que, als Estats Units, durant els anys 90 aquests productes tenien una eficàcia del 97 %, en canvi el 2010, els mateixos productes, van tenir una eficàcia del 30 %”.

En 20 dies poden ser una plaga

Els polls són més actius entre els mesos de juliol i setembre per les condicions de temperatura elevada i d’humitat alta. Ara bé, segons García del Pino, “de polls n’hi ha tot l’any” i cal ser “molt curosos per evitar-ne la reproducció”. El zoòleg explica que un poll femellapot pondre fins a 100 llémenes -els ous-, i en només 20 dies, els polls nascuts ja poden reproduir-se“.

És per això que, per la gran reproducció d’aquests paràsits, el consell és la prevenció. El professor de la UAB insisteix que com més aviat se’n detecti la presència, més bé es podran eliminar i ha detallat que, en el cas dels infants, “una pista per detectar-los és darrere de les orelles”.

La manera més freqüent de contagi de polls entre una persona i una altra “és de cap a cap”, amb contacte directe, tot i que García del Pino ha matisat que es pot donar el cas “sense solidesa científica” que el contagi sigui a través d’un tercer objecte: “D’una diadema o goma dels cabells que primer han estat en un cap infectat i se’ls ha posat després algú altre”, ha exemplificat. En aquest cas, apunta el zoòleg, els polls poden viure fora dels caps humans un màxim de 10 hores. I ha recalcat: “Els polls no transmeten cap malaltia“.