Ciutat de la Justícia Mossos d'Esquadra

La protecció policial a les diferents seus judicials catalanes i en concret a les portes de la Ciutat de la Justícia s’ha reforçat des d’aquest dijous. Dos cotxes dels Mossos d’Esquadra custodien de forma permanent les dues portes principals de les dependències judicials —a la Gran Via i a l’avinguda de Carrilet— i una patrulla a peu en vigila el perímetre. D’aquesta manera, els Mossos d’Esquadra han reforçat el dispositiu, denominat TogaLa mesura respon als fets que van succeir aquest dilluns de matinada, quan els CDR van llançar excrements i deixalles contra la façana i l’entrada de la Ciutat de la Justícia, la qual cosa va obligar a obrir algunes instal·lacions més tard del que és habitual. Els activistes van dur a terme aquesta acció per denunciar la justícia espanyola, a les portes del judici als presos independentistes, que tindrà lloc el 12 de febrer al Tribunal Suprem, a Madrid

El CGPJ podria cridar la Policia Nacional

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha estat taxatiu. Demana al president del Tribunal de Justícia de Catalunya que l’informi “de manera puntual i permanent” si el dispositiu de seguretat engegat pels Mossos d’Esquadra per protegir les seus judicials de Catalunya és suficient. En cas que el CGPJ consideri que aquest dispositiu de la policia catalana no és prou efectiu, es comunicaran aquestes mancances al Govern espanyol perquè pugui oferir a les seus judicials catalanes la participació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat.

La fiscalia demana que s’investigui l’acció dels CDR

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va denunciar l’acció dels CDR a la fiscalia i va demanar més vigilància. El ministeri públic ja ha contestat a aquesta sol·licitud del TSJC per mirar de “depurar les responsabilitats […] dels qui hagin planejat, ideat, coordinat i executat els atacs a les seus judicials”. D’entrada demana al comissari en cap dels Mossos d’Esquadra que elabori un informe en el qual quedin recollides les diligències practicades i quines gestions s’han fet per identificar els presumptes autors.

La fiscalia també reclama al president del TSJC que l’informi si es va produir alguna alteració apreciable en el desenvolupament normal de les activitats judicials o si algun funcionari es va haver d’absentar per la forta olor produïda pel vessament d’excrements i productes químics a l’entrada del TSJC. A la consellera de Justícia, Ester Capella, li sol·licita que faci un informe en què quedin recollides les despeses ocasionades per la neteja i reparació de les seus judicials afectades.

Els sindicats dels Mossos denuncien falta d’efectius

Els sindicats dels Mossos d’Esquadra, SAP-FEPOL, ha criticat aquest dijous que el dispositiu Toga per vigilar les seus judicials està deixant zones sense patrulles per fer tasques de vigilància i atendre incidents. El SAP-FEPOL ha instat la conselleria d’Interior a cobrir la vigilància de les seus amb serveis extraordinaris remunerats. El sindicat també ha denunciat que en algunes zones només hi ha una patrulla per cobrir 10 municipis, i això, ha recordat, malgrat estar al nivell 4 d’alerta antiterrorista.