Els Centres d’Atenció Primària de Barcelona (CAP) realitzen entre 30 i 100 proves PCR cada dia, tant a persones que presenten símptomes de coronavirus com als contactes dels casos que han donat positiu. Aquesta feina se suma a les tasques que ja fan habitualment. Per donar-hi suport s’ha habilitat un reforç que els permet derivar pacients als CAP de Manso i de Sant Andreu.

El director assistencial de gerència d’atenció primària de Barcelona, Ricard Riel, explica que davant el requeriment de fer-se la prova, la majoria de la població s’hi mostra predisposada. Tot i això, es troben amb casos de gent que no vol fer-se-la i amb d’altres que, tot i que no tenen cap indicació mèdica per fer-se-la, hi insisteixen.

A més, la necessitat d’evitar aglomeracions per minimitzar el risc de contagi també ha canviat la manera de treballar dels CAP i ara l’assistència és majoritàriament telemàtica. “S’ha creat una agenda virtual on la gent ens envia la seva demanda i nosaltres la gestionem de la millor manera possible”, explica Toni Jiménez, administratiu sanitari del CAP La Marina.

Amb tot plegat i tot i que el servei no està saturat, els professionals admeten que estan fent un sobreesforç. “El CAP funciona molt diferent al que era l’atenció primària fa sis mesos”, comenta Anna Lanau, infermera del CAP La Marina. Lanau també explica que els treballadors s’han d’anar adaptant constantment a aquests canvis. A més, en els mesos d’estiu també s’hi suma que una part del personal està de vacances i és difícil trobar substituts.