Les dades són contundents. Si el 2017 els casos d’incidències homòfobes no denunciades representaven el 27,9 % del total, el 2018 la xifra es va més que duplicar i va representar el 62,8 % del total. És a dir, de 113 incidències, 71 no es van denunciar. I el 2019 la situació empitjora. Segons ha explicat el president de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), Eugeni Rodríguez, durant la presentació de l’Informe sobre l’estat de l’LGTBI-fòbia a Catalunya, els casos no denunciats gairebé s’han triplicat el primer semestre d’aquest any. Un fet que atribueix a la “desafecció del col·lectiu cap als canals oficials”.


Pel que fa als agressors, el president de l’OCH alerta que s’està diagnosticant un patró concret: un grup d’homes joves que actuen en grup en zones d’oci i, en el cas de Barcelona, especialment els divendres.

Davant d’aquestes xifres, l’Observatori reclama posar en funcionament recursos i serveis permanents les 24 hores, que estiguin especialitzats i siguin específics per al col·lectiu LGTBI, com ara el canal de WhatsApp que van reclamar fa uns dies. De fet, entre les mesures que s’han acordat recentment amb els Mossos hi ha l’acord que els agents es desplacin directament fins al Centre LGTBI per atendre “in situ” les víctimes d’agressions homòfobes i facilitar que allà mateix els puguin tramitar la denúncia. D’altra banda, també s’ha anunciat que el 28 de juny es constituirà una taula de treball en què hi seran l’Ajuntament de Barcelona, els Mossos d’Esquadra, l’OCH i el Centre LGTBI de Barcelona.

Creixen els casos de violència transfòbica

Del total d’incidències, un 41 % són agressions, ja sigui verbals, físiques, assetjaments o vexacions. La xifra és una mica inferior a la del 2017 (47,7 %), mentre que, en canvi, pugen els casos d’odi i exaltació (del 9,9 al 13 %), els institucionals (del 3 al 10,6 %) i també els relacionats amb el dret d’admissió i l’àmbit laboral (del 3,6 al 7,9 %).


Pel que fa al perfil majoritari de la víctima, és un home gai o bisexual (un 49,5 %), de 34 anys de mitjana, i en un 35 % dels casos, la incidència passa a la província de Barcelona. Tot i això, l’informe detecta un increment significatiu de les incidències registrades per persones trans (24, 8 %) respecte de l’any anterior (17,1 %).  En aquest sentit, l’Observatori denuncia que els principals àmbits de discriminació d’aquest col·lectiu continuen sent l’accés al món laboral i el dret d’admissió en espais públics. Per això, tornen a reclamar que s’acabi de desplegar la Llei LGTBI catalana,pionera a l’estat, que fa gairebé cinc anys que es va aprovar.