Repunt important d’atacs homòfobs a Barcelona
. Segons l’Observatori contra l’Homofòbia, en els tres primers mesos del 2019 s’han més que duplicat respecte al mateix període de l’any passat. L’Observatori té constància de 17 casos, nou més que el 2018, quan se’n van produir vuit.
El darrer és l’atac al nou Centre LGTBI de Barcelona que va inaugurar al gener l’Ajuntament de Barcelona a Sant Antoni. Quan feia una setmana que s’havia estrenat, el centre es va despertar un matí amb els vidres trencats i pintades homòfobes a les portes. El cas va generar el rebuig tant de l’Ajuntament com d’entitats LGTBI i els veïns del barri, però ha quedat arxivat perquè no se n’ha pogut identificar els autors.
Per al president de l’Observatori, Eugeni Rodríguez, l’arxiu d’aquest atac suposa “impunitat” cap al col·lectiu. Remarca també que “mai hi havia hagut tants casos el primer trimestre” i, segons ell, té dues possibles lectures: que es produeixen més casos i que el col·lectiu LGTBI “s’ha empoderat”. En aquest sentit, demana a les institucions polítiques establir com a prioritat aquest tipus d’atacs i més mitjans, com ara l’organisme de coordinació entre institucions i entitats que estableix la llei.
El perfil de les víctimes
Segons ha informat l’Observatori a betevé, el perfil majoritari de les víctimes d’atacs homòfobs són homes homosexuals o bisexuals. S’han produït atacs verbals contra parelles que passejaven pel carrer a qui se’ls ha retret la seva orientació sexual amb el crit de “maricons”. L’Observatori té constància d’un cas al Passeig de Gràcia, al passeig de la Mar Bella i un altre contra una noia que duia una bandera LGTBI. A banda d’insults, hi va haver una situació en què “directament”, segons fonts de l’entitat, es va vexar una parella amb una escopinada.
Els atacs homòfobs més greus que s’han produït a la ciutat són les agressions físiques. En el que va d’any, l’Observatori en té comptabilitzades dues al metro de Barcelona: una al 9 de gener a l’estació de Fontana i l’altre el dia 12 del mateix mes a Urquinaona, on els Mossos d’Esquadra van detenir dues persones per suposadament atacar un noi. El jove va rebre puntades de peu i va patir un tall sota l’ull, segons la policia.
Des de l’entitat, posen de relleu també un altre cas que es va donar en l’àmbit de l’oci nocturn en espais privats. Expliquen que normalment es tracta de retrets que provenen dels equips de seguretat i control de les discoteques que o bé deneguen l’entrada a la víctima o, tot i permetre-li l’accés, li fan comentaris homòfobs per la seva manera de vestir, de comportar-se o bé en el moment en què expressa el seu gènere.
33 casos a Catalunya
Igual que a Barcelona, a Catalunya també s’ha produït un augment dels casos. Des de principis d’any, n’han comptabilitzat 33. Els darrers són del cap de setmana de la festa del Carnestoltes. L’Observatori va rebre l’alerta de cinc incidències a diferents municipis propers a la ciutat. D’aquests cinc, un va ser un insult que es va donar a la ciutat però fora de l’àmbit festiu de les disfresses.