L’acte d’homenatge anual amb què l’Associació Catalana de Víctimes de les Organitzacions Terroristes (ACVOT) ha recordat les víctimes de l’atemptat d’ETA a Hipercor ha estat marcat per la denúncia. José Vargas, president de l’entitat, ha advertit que “no permetrem cap intent de manipulació ni d’instrumentalització política de les víctimes“. Ho ha dit des del monument aixecat en record dels 21 morts i els 45 ferits que va deixar aquell atac terrorista, el 19 de juny del 1987.

En aquest sentit, Vargas ha recordat que l’entitat “no ho permetrà” i ha insistit que fer-ho suposaria “prostituir el record i la memòria de l’associació”. Aquesta denúncia arriba just en les hores posteriors a la polèmica que ha protagonitzat Vox, pel fet d’haver fet difusió de la convocatòria de l’acte amb el seu logotip, al costat del de l’entitat organitzadora, l’ACVOT.

Algunes víctimes d’ACVOT s’han mostrat molestes amb els fets i creuen que l’entitat hauria d’haver presentat una demanda contra Vox, per la utilització del logotip. També acusen Vargas de permetre la utilització de les víctimes “amb finalitats polítiques i partidistes” amb la presència de partits a l’acte d’homenatge. Per aquest motiu han decidit no assistir-hi perquè creuen que s’ha convertit en un acte polític.

Amb tot, José Vargas ha estat crític amb els partits polítics —no els ha anomenat— que, segons diu, “anomenen pacificadors als assassins” i que “intenten equiparar les víctimes amb els botxins”. “No consentirem que es canviï la història”, ha reblat.

Més enllà de la polèmica

En l’aniversari 32 de l’atemptat d’Hipercor, el president de l’ACVOT ha recordat que “l’única víctima real del terrorisme és la societat”, a qui ha apel·lat a “tenir memòria, per no oblidar i permetre que es faci justícia“, ha dit, sense “ganes de venjança”.

En una línia similar s’hi ha referit Sonia Ramos, directora de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Terrorisme, que pertany al Ministeri de l’Interior. Així, Ramos ha destacat que “és important seguir honorant les memòria de les víctimes perquè no es dilueixi”, i ha recalcat la importància d’aquest fet perquè “es construeixi un relat basat en la veritat“.

A l’acte d’homenatge, que ha consistit en els parlaments del president de l’ACVOT i la representant del Ministeri de l’Interior i en una ofrena floral a càrrec dels cossos de seguretat —Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional—, hi han assistit una cinquantena de persones. Entre d’altres, també hi han hagut representants institucionals i de partits polítics.

ETA, present en l’homenatge

La coincidència ha volgut que, 32 anys després de l’atemptat d’ETA, aquest grup terrorista hagi estat present en l’acte per una qüestió d’actualitat: la possible posada en llibertat vigilada a França d’un dels dirigents històrics de la banda, Josu Ternera, que va ser detingut el mes de maig als Alps.

Així, la directora de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes ha demanat “tranquil·litat a les seves víctimes”, a l’hora que ha recordat que “el sistema judicial i l’estat de dret espanyols funcionen”, per la qual cosa, creu que “serà jutjat a Espanya