Ha estat un camí llarg per arribar fins aquí, i això s'ha notat avui a l'hemicicle. Una nombrosa representació del col·lectiu gai, lèsbic, transsexual i bisexual ha seguit la sessió des de la tribuna i ha rebut el reconeixement de la majoria de ponents. El text inclou mesures per impedir situacions de discriminació, que posen l'accent en la pedagogia. Però també instaura un règim sancionador i aquest ha estat un dels punts més polèmics. Preveu no només multes, sinó que inverteix la càrrega de prova: és a dir, que en casos de suposada discriminació, el denunciat haurà de provar que és innocent, en lloc del contrari. Aquesta ha estat una de les raons que ha portat el Partit Popular a votar en contra de la llei. Els diputats d'Unió Democràtica, que han votat per separat de Convergència, també s'han desmarcat de tres dels punts. Amb 110 vots a favor, la llei ha tirat endavant, seguida d'una ovació de dos minuts a la cambra que ha continuat als passadissos del Parlament.

La llei pionera a l’estat en defensa del col·lectiu LGTB (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals) ha tirat endavant amb 112 vots a favor i 18 en contra. Tots els grups polítics han donat suport a la norma, excepte el PP, que hi ha votat en contra, i Unió Democràtica de Catalunya, que ha rebutjat alguns punts de la normativa. Els populars consideren que promou la discriminació positiva i que no es poden fer lleis per a tots els col·lectius vulnerables. El text regula diversos aspectes del món laboral, els mitjans de comunicació, la realitat familiar, els serveis socials, l’educació i la salut.

Règim sancionador

Un dels punts que ha generat més controvèrsia ha estat el de les sancions. La norma preveu multes contra infraccions lleus, greus o molt greus. Entre algunes de les situacions que es consideren una infracció hi ha l’ús d’expressions vexatòries que incitin a la violència, discriminar l’accés del col·lectiu a un servei públic i convocar actes que incitin a l’odi del col·lectiu. Les multes van des de l’equivalent a la renda de suficiència (569,12 euros) fins a la prohibició de rebre ajudes públiques o subvencions durant un màxim de cinc anys.

El col·lectiu ha convocat aquest dijous una jornada festiva a la glorieta de la Transsexual Sònia, al Parc de la Ciutadella, i s’han programat també altres activitats per celebrar l’aprovació de la llei.