Amnistia Internacional denuncia les “vulneracions de drets humans” que van patir “algunes persones residents en centres de gent gran” en el moment àlgid de la pandèmia del coronavirus. L’entitat ha qualificat d’aquesta manera el fet que estiguessin “confinades indefinidament a les seves habitacions, amb escàs o nul contacte amb els seus familiars i sense supervisió efectiva de les autoritats“, en l’informe anual 2020-2021.
En el capítol dedicat a l’estat espanyol, l’ONG també subratlla que “en les primeres setmanes de la pandèmia, hi va haver escassedat d’equips de protecció individual (EPI) de qualitat” i que, per tant, “el personal es va veure obligat amb freqüència a recórrer a proteccions inadequades o a reutilitzar materials concebuts per a un sol ús“. A més, destaca l’increment de trucades i consultes de dones per casos de violència de gènere, els problemes d’accés a l’habitatge i l’abandonament de migrants i persones refugiades en arribar a territori espanyol.
El sistema d’atenció primària ha sofert dues pandèmies: la de la covid-19 i la de la gestió sanitària, que ha emmalaltit d’una manca de planificació i inversió suficient per afrontar la primera
Per tot plegat, el director d’Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, sentencia que “en l’últim any, el sistema d’atenció primària ha sofert dues pandèmies: la de la covid-19 i la de la gestió sanitària“, la qual creu que “ha emmalaltit d’una manca de planificació i inversió suficient per afrontar la primera”. Beltrán denuncia que això ha provocat que el sistema sanitari s’hagi vist abocat a una situació “entre l’abandonament i el desmantellament”.
“Ús desproporcionat de la força” per part de la policia
L’informe inclou només dues referències a la situació de Catalunya i no en fa cap valoració. D’una banda, Amnistia Internacional parla d'”ús excessiu i desproporcionat de la força” per part de la policia, a l’hora de fer complir el confinament, i diu que alguns agents “aplicaven les normes arbitràriament, per exemple, posant multes a periodistes i a persones sense llar”. És en aquest punt que l’entitat recorda que també “continuen les investigacions sobre les denúncies d’ús excessiu de la força per part d’agents encarregats de fer complir la llei durant les manifestacions celebrades a Catalunya l’octubre del 2017“.
L’altra referència a la realitat catalana es troba en un apartat titulat ‘Llibertat d’expressió i de reunió‘, en el qual Amnistia es limita a constatar el fet que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart “continuaven a la presó en acabar l’any, després d’haver estat declarats culpables de sedició en relació amb les manifestacions i el referèndum sobre la independència del 2017“.
“Un món immers en el caos”
L’Informe 2020/21 d’Amnistia Internacional: La situació dels drets humans al món abraça 149 països i conclou que “la pandèmia ha posat en evidència el terrible llegat d’unes polítiques deliberadament divisives i destructives, que han perpetuat la desigualtat, la discriminació i l’opressió“. En aquest sentit, la nova secretària general de l’ONG, Agnès Callamard, ha assegurat que “ens enfrontem a un món immers en el caos” perquè “els nostres sistemes socials, econòmics i polítics s’han enfonsat“.
Ens enfrontem a un món immers en el caos. Fins i tot els dirigents més il·lusos tindrien dificultats per negar que els nostres sistemes socials, econòmics i polítics s’han enfonsat
Callamard també assenyala que alguns líders mundials han gestionat la pandèmia “amb oportunisme i menyspreu absolut pels drets humans” i que hi han vist una “oportunitat per reforçar el seu poder“. L’ONG fa referència als casos d’Hongria, els estats del Golf Pèrsic, Filipines, Nigèria, Brasil o la Xina, entre d’altres.