S’han complert les previsions que tant els restauradors com el Gremi d’Hotels havien fet prèviament i Setmana Santa ha estat “inexistent” en l’àmbit de facturació per a tots dos sectors. Amb una ciutat buida de barcelonins i amb una presència escassa de turistes, ni nacionals ni internacionals, els hotels només han fregat un 15 % d’ocupació.

Els restauradors també situen els números de Setmana Santa “poc a l’altura de les necessitats que té Barcelona per recuperar-se”, explica el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols. Els restauradors, de fet, creuen que caldrà esperar fins al 2022 per començar a dibuixar la recuperació econòmica. Tot i admetre que els restaurants de la zona de platges sí que han omplert els dies més forts, rebutgen fer un balanç positiu: “Tot depèn de amb què ho compares. Després de mesos de restriccions, qualsevol moviment és benvingut, però, “una flor no fa estiu”.

Els hotelers, en canvi, confien que la situació millori a l’estiu. Aquesta Setmana Santa l’ocupació ha quedat lluny de les xifres d’altres anys: “Normalment acostumàvem a tenir unes 50.000 pernoctacions diàries i aquest any hem fregat les 2.500”, detalla Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels. El nombre d’hotels oberts no ha variat respecte a abans de Setmana Santa i s’ha mantingut al voltant del 25 %.

Els eixos comercials també han punxat

El comerç s’ha comportat de forma diferent segons la zona. A partir de les dades que li han facilitat els eixos comercials associats, la Fundació Barcelona Comerç confirma que en zones com el Raval hi ha hagut més afluència de visitants i compradors. En canvi, Sant Andreu, Sant Gervasi o Sarrià parlen d’activitat “molt fluixa”. El mateix ha passat a Sant Antoni o a l’Eix Poble-sec. Un dels pocs sectors que ha funcionat a bon ritme ha estat el de l’alimentació.

L’associació Barcelona Oberta, que agrupa els establiments de les zones més turístiques, en canvi, fa un balanç una mica més positiu: “Entre setmana ha anat bé. Els caps de setmana una mica més fluixos però, en general, força bé, tenint en compte les circumstàncies. Altres anys en aquesta època ja començàvem a tenir turistes al centre”, ha explicat a betevé Joaquim de Toca, portaveu de Barcelona Oberta.