infermera preparant vacuna
Foto: Mariona Gil

Catalunya necessita entre 8.000 i 10.000 infermers més dels 20.000 que hi ha actualment. Ho ha admès aquest divendres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha precisat que s’ha d’estudiar en concret quantes professionals fan falta. Argimon ha fet les declaracions en una entrevista a Catalunya Ràdio en què també ha anunciat que ja s’ha obert la vacunació a la franja d’edat d’entre 30 a 39 anys.

Falten metges de família, anestesistes i intensivistes


El conseller de Salut ha reconegut que el sistema sanitari català necessita personal, especialment en les especialitats de metges de família, anestesistes i intensivistes, a més d’infermeria, entre altres especialitats i professionals. En ser preguntat pel nombre d’infermers que farien falta, ha considerat que “entre un 40 % i un 50 % més de les que tenim ara, que són uns 20.000”, fet que suposa que a Catalunya serien necessaris entre 8.000 i 10.000 infermers més que les actuals.

El principal sindicat d’infermeres, SATSE, ja fa temps que demana la incorporació de més professionals. Amb la pandèmia han denunciat que sis de cada 10 infermers allarguen el torn sense cobrar hores extres. En una enquesta, el 84 % dels infermers van afirmar que creien que faltava personal per atendre els pacients adequadament.

Segons Argimon, Catalunya ha d’abordar la “transició demogràfica” de les nombroses jubilacions de professionals sanitaris que es preveuen en els propers anys i veure com se’ls substitueix, si bé algunes decisions depenen de l’Estat, com la formació postgraduada dels metges i la gestió del MIR, que ha reclamat que es transfereixin a Catalunya.

El conseller ha assegurat que “hi ha el compromís ferm” que les 17.000 persones incorporades a l’atenció primària en els últims anys “es quedin”, encara que no ha especificat a quin període de temps es refereixen aquests milers de contractes ni si tots s’han dedicat a la sanitat pública.