La pressió assistencial per l’augment de casos de coronavirus també es reflexa en l’ocupació dels hotels salut. Fa 15 dies, l’hotel salut Catalonia Sagrada Família tenia ingressats 10 pacients i el Catalonia 505 en tenia quatre. Aquest dijous la xifra s’enfilava fins a 32 pacients en cada un del equipaments, és a dir, 64 en total.

Tot i això, el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) no es planteja, per ara, obrir cap altre hotel salut, ja que cada un dels dos equipaments podria arribar a acollir un centenar de pacients. La directora d’atenció al ciutadà del CSB i coordinadora dels hotels salut de la ciutat, Conchita Peña, assegura que hi ha hagut un gran increment, però que hi ha marge per seguir acollint més pacients perquè es partia d’uns índex d’ocupació molt baixos.

Ara bé, si fos necessari, Peña explica que el projecte dels hotels salut està ideat perquè en quatre o cinc dies se’n pugui obrir un altre. Tot i això, alerta: “No és fàcil, la dificultat més gran està a poder disposar del personal sanitari que ha de donar suport.” Durant la primera onda a Barcelona hi va arribar a haver sis hotels salut.

Hospitals satèl·lit, gairebé a punt

L’increment de casos per la tercera onada de coronavirus coincideix amb l’acabament de les obres dels anomenats hospitals satèl·lit, edificis annexos a sis hospitals catalans que es dedicaran íntegrament a pacients covid. El de Bellvitge serà el primer a obrir portes la setmana que ve, i en els dies següents s’espera que també ho pugui fer l’hospital satèl·lit del Parc Sanitari Pere Virgili.