primer plano segona dosi vacuna

L’Institut de Salut Carlos II lidera un assaig clínic a cinc hospitals de l’estat per analitzar l’eficàcia de subministrar una dosi de Pfizer a les persones menors de 60 anys vacunades amb la primera dosi d’AstraZeneca. La dosi amb Pfizer s’administrarà un cop hagin transcorregut un mínim de vuit setmanes de la primera vacunació.

L’assaig clínic CombiVacS es desenvoluparà a cinc hospitals: dos de Catalunya (Vall d’Hebron i Clínic de Barcelona), dos de Madrid (La Paz i Clínic) i un de Bilbao. L’estudi arriba després de l’anunci de la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca en menors de 60 anys. L’objectiu és aclarir si les persones que ja han rebut una primera dosi d’AstraZeneca han generat suficients anticossos o si necessiten una dosi de reforç amb una segona vacuna, en aquest cas la de Pfizer.

La directora de l’Institut Carlos III, Raquel Yotti, ha explicat que l’estudi respon a la voluntat “d’aportar evidències científiques” de forma “urgent” per determinar quines “alternatives” es pot oferir als ciutadans davant el canvi de criteri en la vacunació amb AstraZeneca.

Fa una setmana, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va assegurar que encara hi ha temps per prendre una decisió, almenys fins a cinc mesos després d’haver administrat la primera dosi d’AstraZeneca, i no va descartar completar la immunització amb un vaccí diferent, tal com apunta aquest assaig.

Aquest és el primer estudi que analitza la combinació de més d’un vaccí. La hipòtesi de partida és que la immunització serà més gran en el grup que rep dues dosis de vacunes diferents per contra dels que només en reben una.

600 persones participaran en l’estudi

A l’assaig hi participaran 600 persones seleccionades de manera aleatòria que ja han rebut una dosi d’AstraZeneca. Un primer grup de 400 persones rebrà una dosi de Pfizer, metre que els altres 200 participants no rebran cap més vacuna. Els primers resultats s’esperen obtenir en cinc setmanes després de l’inici de l’estudi. Si els resultats ho aconsellen, el segon grup rebrà també una dosi de Pfizer.

A més, aquest estudi permetrà respondre a altres preguntes. A llarg termini, els investigadors busquen si combinant dues vacunes al llarg d’un any hi ha una millor resposta immunitària. També volen saber si després de completar la vacunació existeix una protecció contra les variants del virus als 14 i 28 dies.