El periodista Carles Garcia explica al programa ‘reset’, de betevé, com ha afectat la pandèmia del coronavirus als periodistes. La feina i les rutines dels mitjans de comunicació també s’han vist alterades, com tants altres àmbits de la societat, per la irrupció de la crisi sociosanitària.

Per començar, a l’hora de sortir a fer un rodatge, sempre cal dur mascareta, mantenir les distàncies i desinfectar alguns elements, com ara el micròfon. Però els canvis es noten, també, de portes endins de les redaccions.

Les relacions amb els companys

La directora d’informatius de betevé, Eva Arderius, ha explicat els “canvis” que s’ha hagut de fer a les redaccions perquè “no hi cabem tots“, si es vol garantir la distància de seguretat. Per tant, “hi ha una part de la redacció teletreballant” i això fa que si “abans parlaves d’una taula a l’altra“, ara t’hagis de “comunicar per altres mitjans“. Arderius també admet que “condiciona molt els continguts” el fet d’haver de dur mascareta o que “als platós no hi pugui haver la mateixa gent que abans“.

Hi ha una part de la redacció teletreballant, això implica canvis als que no estàvem habituats, abans parlaves gairebé d’una taula a l’altra i ara t’has de comunicar a través d’altres mitjans
Eva Arderius, directora d’Informatius de betevé

El periodista de betevé Sergio Segura subratlla que “el que ha canviat molt és la relació amb els companys” pel fet de mantenir les “distàncies prudencials“. I també ha revelat que “no pots moure’t lliurement per la redacció” perquè “hi ha un circuit establert amb unes fletxes a terra que no et pots saltar per evitar que dues persones es creuïn“.

El teletreball, a mitges

Va ser una mesura que es va aplicar a alguns treballadors“, diu Segura, referint-se a l’inici de la pandèmia, quan es van establir “grups essencials de treballadors que s’anaven tornant“. Això va permetre que la televisió continués funcionant, “emetent continguts al web i als informatius” per complir la funció de servei essencial.

teclat ordinador teletreball

En un sentit molt similar, Arderius admet que “hi ha feines que no es poden fer des de casa“, de manera que els qui estan fent teletreball són sobretot “els que fan les notícies del web i seguiment de les xarxes socials“. En canvi, la directora d’Informatius de betevé destaca que “els serveis tècnics, els presentadors o els redactors que han de sortir al carrer a gravar no poden“, la qual cosa reconeix que ha “condicionat” la feina d’aquest mitjà de comunicació.

L’absència d’estudiants en pràctiques

Els trobem molt a faltar“, ha afirmat Eva Arderius, perquè “formen part de l’ADN d’aquesta tele i era una manera d’ajudar-nos a la nostra feina“. De la mateixa manera, la directora d’Informatius de betevé creu que els estudiants en pràctiques “també troben molt a faltar poder venir aquí a fer la beca i aprendre del dia a dia del funcionament de la redacció“.

Era molt gratificant ensenyar com funciona una càmera, com s’ha de rodar o com fer preguntes, fa més d’un any que això no ho tenim i ho trobo bastant a faltar
Sergio Segura, redactor d’Informatius de betevé

Per Segura, tenir aquests companys “era molt gratificant” perquè li permetia ensenyar-los “com funciona una càmera, com s’ha de rodar o com fer preguntes“. El periodista lamenta que “fa més d’un any que això no ho tenim” i admet que ho troba “bastant a faltar“.