Utilitzant una aplicació es coneixen els pisos on hi ha convocada una "chemsex". Es busca l'adreça i s'hi assisteix. Un cop allà es tracta de combinar sexe i drogues, sobretot entre homes que fan sexe amb homes. La situacio afavoreix que no es prenguin precaucions per evitar la infecció per VIH o altres malalties de transmissió sexual. "Aquestes reunions o trobades, amb aquest tipus de drogues generen una euforia que acaben provocant conductes que en condicions normals no farien i augmenten el risc que en condicions normals no farien." Des de diferents institucions ho han detectat perquè els arriben casos de persones que han generat una addicció i demanen ajuda. "No hem de criminalitzar a ningú sinó de veure quin abast, quantificar i dimensionar el problema." Els experts ho posen en el context que la societat s'ha relaxat amb relació al risc de transmissió de VIH i malalties de transmissió sexual. "Aquí hi ha hagut un relaxament per part de tothom, també per part de les institucions públiques per part dels responsables de salut pública, la prova es que Catalunya no té un lideratge clar contra el VIH, fa més d'un any que reclamem el pla d'acció específic." A Catalunya cada any hi ha uns 700 casos nous de VIH. Una mitjana superior a la de la Unió Europea. El fenomen ja s'ha detectat a altres països com el Regne Unit, França i Alemanya.

Les trobades “chemsex” han arribat a Barcelona. Es tracta d’una pràctica sexual, sobretot en què participen homes que fan sexe amb homes, que es caracteritza per la barreja de sexe i drogues. Aquest fet propicia que els participants es desinhibeixin i, per tant, s’abaixa la guàrdia a l’hora de prendre precaucions per evitar contraure malalties de transmissió sexual, com el VIH.

Un dels que ho ha detectat és el doctor Josep Mallolas, coordinador del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic. Ha vist com alguns dels seus clients amb VIH s’han infectat d’alguna altra malaltia de transmissió sexual com l’hepatitis C, la gonorrea, la sífilis i les clamídies. També s’ha trobat amb pacients que hi han anat a demanar ajuda perquè han agafat consciència de tenir una addicció.

Casos semblants els han tractat al centre BCN Checkpoint. El director, Ferran Pujol, diu que el que cal ara és dimensionar el problema per saber-ne l’abast i veure quines mesures s’han de prendre per ajudar els qui els genera una addició. Tot i això, assegura que en altres països com el Regne Unit hi ha més casos que aquí. Les “chemsex” també han arribat a França i Alemanya.

Pels experts, aquesta pràctica de risc és un exemple del relaxament generalitzat que hi ha en la societat sobre el perill de les infeccions per transmissió sexual. En aquest sentit, Pujol reclama que la Generalitat activi ja el pla d’acció específic per al VIH. A Catalunya es detecten uns 700 casos nous de VIH a l’any, una xifra que està per sobre la mitjana de la Unió Europea.