El Projecte Home alerta que el consum compulsiu de diverses drogues incrementa la gravetat i els riscos

. Assegura que hi ha major risc de toxicitat o de patir una sobredosi, així com que es produeixin més trastorns psiquiàtrics o una major reincidència. Alhora pot crear una falsa sensació de sobrietat o major resistència a demanar ajuda.

Entre els usuaris atesos que són policonsumidors es manifesta una addició a la cocaïna, en un 85 % dels casos; a l’alcohol, en un 71 %, i al cànnabis, en un 25 %. La gran majoria són poc conscients dels riscos afegits d’abusar de diverses drogues a la vegada.

Augment l’ús de drogues en pràctiques sexuals 

Però aquest no és l’únic punt que preocupa el Projecte Home. També s’observa en adults un abús intencionat de drogues en pràctiques sexuals de risc, com ara el “chemsex”. I és que el sexe químic, que es defineix com l’ús intencionat i intens de diverses drogues en contexts sexuals, és un fenomen emergent en algunes ciutats europees. A l’estat espanyol s’ha detectat de forma significativa a Barcelona, Madrid i València.

La cocaïna és la substància principal en els casos d’adiccions al sexe. Però en el “chemsex” també es fan presents altres tipus de drogues com la mefedrona, metamfetamina o la ketamina. Amb el consum d’aquestes drogues es busca intensificar i allargar els plaers sexuals i l’eufòria o bé crear un clima emocional de bon rotllo entre els participants. Malgrat que la practica un col·lectiu minoritari, el sexe químic és ja considerat com un problema de salut pública per l’Ajuntament i el Departament de Salut.

Abús del cànnabis i les TIC en adolescents

Entre els adolescents i joves atesos aquest any pel Projecte Home, el 81 % presenten un consum problemàtic de cànnabis, combinat amb el tabac i l’alcohol. D’aquests també s’ha destacat que la gran majoria abusen de les noves tecnologies, principalment el telèfon mòbil i els videojocs. Aquesta és un fet que ha obligat l’entitat a adaptar el tractament per atendre aquestes noves addiccions, així com introduir a les escoles el risc d’abusar de les TIC.

Concert Solidari de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya 

L’informe s’ha fet públic durant la presentació del Concert Solidari de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) que tindrà lloc el 7 de gener a L’Auditori. El concert servirà per recaptar diners per al Projecte Home Catalunya amb la intenció de poder ajudar persones amb addiccions i per conscienciar la societat sobre aquesta problemàtica.