El respirador català, Leitat 1, fet amb tecnologia 3D, ja gairebé compleix tots els requisits que mana l’Agència Espanyola de Medicaments per homologar-lo. Aquest dimecres està previst provar-lo en humans i, posteriorment, en començarà un assaig clínic a cinc hospitals. L’objectiu és que es pugui utilitzar ja amb pacients greus a finals d’aquesta setmana. Es tracta d’un respirador d’emergència pensat per abastir les UCI durant la crisi del coronavirus.

Un dels motius que l’homologació no hagi arribat, expliquen els responsables del Leitat 1, és que hi ha més d’una proposta de model de respirador sobre la taula i tots necessiten aquesta aprovació estatal. Aquesta setmana mateix vam veure com Seat presentava també el seu respirador.

Manel Balcells, coordinador de salut de Leitat i president del consell assessor del Departament de Salut, “comprèn” que l’Agència Espanyola dels Medicaments sigui estricte per garantir la qualitat dels prototips, però recorda que “a finals de setmana les UCI estaran possiblement col·lapsades”. En aquell moment, subratlla, els respiradors d’emergència “hi han de ser”. I, de fet, es mostra optimista que l’homologació oficial arribi abans que s’arribi al col·lapse de les UCI.
Els responsables del respirador amb tecnologia 3D han millorat el prototip. El respirador presentat la setmana passada estava pensat per intubar un pacient durant tres o quatre dies, no més, perquè la pressió de l’aire no era regulable.
“Hem anat incorporant sensors volumètrics, sensors de pressió o alarmes d’oxigen, entre altres millores. I al final tenim un respirador de categoria però manual. Necessita al costat un expert intensivista que el vagi regulant, però els mateixos mecanismes de seguretat que tenen els altres.”
I tot això, amb un cost 16 vegades inferior a un respirador convencional. Un disseny que ha interessat a països com els Estats Units, el Regne Unit o els països dels Balcans, als quals, si ho necessiten, es facilitaran les instruccions per fabricar-los.