L’esgotament del personal sanitari després de més de 16 mesos de pandèmia es fa palès en l’increment de l’absentisme laboral causat, sobretot, per les baixes (moltes per problemes d’estrès i ansietat). Però, segons ha explicat a betevé el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, també hi ha persones que s’estan demanant excedències per tornar més endavant. De fet, Lleonart concreta que “l’absentisme s’ha multiplicat per tres els darrers mesos i ja és del 10 %”. És una xifra, diu, “que no s’havia assolit mai” i que, en tractar-se de personal sanitari “és extremadament alta”.

Covid a Catalunya, en directe

“La cinquena onada té noms i cognoms de culpables”

Segons Lleonart, aquesta situació és fruit de no haver pogut descansar ni físicament ni mentalment en tots aquests mesos de pandèmia. A més, l’impacte de la cinquena onada, “que s’assembla més a la primera que a les altres”, està causant estralls entre el personal. A més, a diferència de la primera onada, “aquesta té noms i cognoms de culpables”, assegura el secretari. Considera que la conselleria de Salut, amb Josep Maria Argimon al capdavant, “ha actuat tard”. “Es van relaxar les mesures coincidint amb Sant Joan, el final de curs i amb l’inici de la temporada turística. Què esperaven que passés?”, es pregunta.

“No és veritat, la situació no va a la baixa”

Lleonart també critica el missatge que, a parer seu, s’està donant des de la conselleria que la situació va a la baixa. Ell ho nega i posa d’exemple una instrucció que els ha fet arribar aquest dijous CatSalut als centres sanitaris “de suspendre tota l’activitat no urgent que no sigui covid”. Això, afegeix, “és una notícia horrorosa” que allargarà llistes d’espera, retardarà diagnòstics i empitjorarà el control dels pacients crònics.