La Guàrdia Urbana, amb col·laboració amb l’Agència Catalana de Consum, va iniciar a principis de desembre el dispositiu amb motiu de les festes de Nadal i Reis i l’augment de l’oferta de productes que exigeixen un control especial, com ho són les joguines. Amb les inspeccions s’han requisat i destruït més de 1.400 joguines d’una vintena d’establiments i s’han posat 13 denúncies.

Aquest tipus de productes han de complir unes normes bàsiques de seguretat per tal que no representin cap risc per la salut dels nens, però, a més, els establiments que venen joguines han de complir una normativa específica que els agents també han comprovat aquests dies.

Les infraccions més freqüents de les botigues són el mal etiquetatge, per la seva inexistència o per no fer-ho en català o castellà, les instruccions il·legibles o la manca d’advertiments de no utilització per a menors de tres o vuit anys. Aquesta alerta és obligatòria per a les joguines que contenen peces petites o separables o elements de làtex, en el cas dels menors de tres anys, i mecanismes elèctrics que fan que la joguina s’escalfi o substàncies tòxiques, per als menors de vuit anys.

Els agents també s’han centrat en la retirada dels productes alertats per l’Institut Nacional de Consum, que ha fixat que han de ser retirats del mercat.