És la fugida d’Egipte, un diorama que ha creat Josep Maria Contel. Durant 15 dies li ha anat donant forma. De ben petit ja vivia els pessebres amb el seu pare i va continuar amb la tradició. Però fa quatre anys, quan va trobar aquestes figures, tot va canviar. JOSEP MARIA CONTEL, pessebrista “En el moment que jo descobreixo per casualitat les figures aquestes que són de metall em quedo captivat per aquestes figures, tenen un magnetisme que a mi m’encanta, volia fer quan buscaven posada, la fugida d’Egipte, coses així, que per la figura tradicional no n’hi havia, no hi havia una figura tradicional en totes aquestes coses, n’hi havia, però no era una cosa comercialitzada.” Són obres d’artesania que demanen paciència, visió i creativitat. Els petits elements com els farcells, el pou o la inclinació de les palmeres fan l’escena més realista. Des de la seva òptica de fotògraf, ho planteja com un bodegó. JOSEP MARIA CONTEL, pessebrista “Per mi això és com una foto, si vaig a fer una foto, intento compondre una fotografia a partir de diferents elements, però amb l’avantatge que aquí ho construeixo jo a partir de la meva imaginació.” Repartides per casa té altres escenes: el naixement clàssic, la cerca de posada i l’adoració dels Reis d’Orient. I per a l’any vinent, ja està imaginant si podrà representar el taller de Natzaret.

Per fer els diorames, el primer que té en compte és la distribució de l’espai en un full, després crea les muntanyes i el terra amb cartó ploma i dóna relleu i textura amb vena de guix, la pintura de terra i finalment, el més important, les figures. Quan va descobrir les figures d’Artesania Bertran va començar a fer diorames. Explica que va quedar captivat per aquestes figures, que li han permès fer des d’un pessebre clàssic, a l’adoració dels Reis d’Orient i la d’aquest any, la fugida d’Egipte.

El Josep Maria és fotògraf de professió i assegura que per ell fer pessebres és com fer una foto d’una natura morta, ja que intenta compondre una imatge a través de diferents elements, tot i que en aquest cas els construeix a través de la seva imaginació. Després de la feina feta durant aquests anys, ja pensa en el diorama següent, que vol representar el taller de Natzaret. Alhora, continua amb una altra afició, que és fer el pessebre de Playmobils. Ara es pot visitar l’última creació a La Violeta de Gràcia dins de l’exposició ‘Aquella vella joguina’.