L’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa al mes de maig un pla de xoc en salut mental per mirar de cuidar el benestar emocional dels ciutadans en plena pandèmia del coronavirus. Ara, el pla s’ha reforçat, i aquest mes de novembre es posaran en marxa els grups de suport emocional i el grups de suport del dol per mirar de gestionar millor sentiments que han aparegut en aquesta crisi sanitària, com ara l’angoixa, la incertesa, la por o l’estrès.

Grups de suport emocional

Aquests grups es posaran en marxa el 13 de novembre i estaran integrats dins de les anomenades xarxes de resposta econòmica, que es van activar per mirar de donar suport als afectats per la crisi. Estaran limitats a sis persones, que es reuniran als districtes de Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu i Ciutat Vella. Segons es vagin detectant més necessitats, els grups s’ampliaran a altres indrets de la ciutat. Tot i això, ara mateix estan oberts a tothom.

Grups de suport al dol

“T’acompanyem en el sentiment”. Així és com s’han batejat els grups de suport al dol. Per participar-hi cal trucar al número de telèfon 660 625 570 o bé al correu electrònic bcnsuportdol@copc.cat. Aquesta iniciativa començarà aquest dimecres amb tres grups de suport independent. La intenció és que cada grup faci quatre sessions de dues hores cadascuna per tal de compartir l’experiència del dol i la pèrdua d’una persona estimada. També estaran limitats a sis persones i es faran a l’aire lliure perquè l’indret inicial per fer-les, les biblioteques, es troben tancades per la covid.

Suport als més joves

El pla de xoc també té previst estendre el servei Konsulta’m als 10 districtes de la ciutat abans que acabi l’any. Aquest és un servei de suport psicològic adreçat a joves i adolescents entre els 12 i 22 anys per detectar i atendre de forma preventiva el patiment psicològic i els problemes de salut mental. Per raons sanitàries, s’ofereix via telefònica i en línia durant els propers dies.

Altres iniciatives

El pla ha engegat, a més, altres serveis i iniciatives adreçades a col·lectius que estan patint de manera especial els efectes de la pandèmia. 

  • Un servei adreçat a professionals autònoms, especialment els de l’hostaleria, la restauració i l’oci nocturn.
  • Un servei adreçat a treballadores de la llar i de la cura de persones vulnerables.
  • Un servei d’atenció psicològica per a professionals de l’àmbit social i sanitari.

A l’agost, l’Ajuntament ja va posar en marxa el projecte Cabàs Emocional, un centre digital que promou aprenentatges, recursos i activitats de suport a la salut mental i el benestar emocional.